Управління екології та природних ресурсів. Миколаївська область, Україна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Про управління Повідомлення Новини

Новини

Карта села Скородне - на Кривоозерщині. Заходи з вшанування пам'яті про переселення жителів Західної України до Кривоозерського району

11/09/2020

11 вересня біля пам’ятного знаку переселеним з Західної України, на подвір’ї Свято-Різдво-Богородичного храму відбувся мітинг та покладання квітів на згадку про цю сумну сторінку у нашій історії.
- Ці трагічні обставини неабияк згуртували людей. Хоч вони стали заручниками радянської системи, не мали права на повернення, але не зламалися. Тут, у Кривому Озері, примусово депортовані віддано працювали, починаючи життя з нуля, зуміли зберегти найголовніше - віру та духовність. Завдяки їх старанням у містечку з'явився Свято-Різдво-Богородичний храм. Ці люди все більше здобували прихильність серед місцевих жителів, бо не важливо, де ти народився - на півдні чи заході, на півночі чи сході. Тут доречно згадати слова видатного українського письменника та громадського діяча Івана Франка: "Ми мусимо навчитися чути себе українцями - не галицькими, не волинськими, не буковинськими, а українцями без офіційних кордонів". Важко не погодитися з цим мудрим твердженням, бо ми сильні тільки тоді, коли єдині у переконаннях та справах на благо України, - сказала у своєму виступі Алла Стець, голова Кривоозерської райдержадміністрації. Алла Валеріївна подякувала усім присутнім за їхню людяність, працьовитість та вірність своїм звичаям.
Зі словами вдячності звернувся до громади і Олександр Козерецький, голова районної ради.
Ведучий заходу Владислав Тарасюк запрошує до слова Іллю Крохмаля, - нащадка переселених, який разом зі своєю родиною вніс величезний вклад у збереження історичної та духовної пам’яті про події 1951 року. Ілля Михайлович передав до Кривоозерського районного музею дві карти села Скородного, яке було колись рідною домівкою для переселенців. Створенню цих карт передувала його тривала кропітка робота зі збору матеріалів у архівах, музеях. Допомагали йому члени української діаспори у Канаді, краєзнавці. Цікавою була його розповідь про важливість такої справи. Адже на карту нанесено місця, де проживали люди, що змушені були їх покинути, зібрано багатий матеріал, документи про господарів дворів. За кожними даними – історії життя цілих родин.
Алла Валеріївна Стець вручила Крохмалю Іллі Михайловичу Подяку районної державної адміністрації за збереження культурних особливостей бойків, патріотичну позицію, вивчення, збереження та популяризацію українських традицій і цінностей та з нагоди Дня вшанування примусово переселених українців із західних етнічних земель на Кривоозерщину.
Директор музею Руслана Паращенко подякувала Іллі Михайловичу за таку добру справу та за надзвичайно цінне поповнення музейної колекції.
Про пошукову та дослідницьку роботу молоді говорила Ангеліна Гриб, вихованка секції «Історичне краєзнавство» Малої Академії Наук (керівник – Антоніна Коваль)
Настоятель Свято-Різдво-Богородичної церкви о. Леонід у своєму зверненні закликав молитися за мир і спокій в державі, і просити у Святої Богородиці захисту та допомоги у кожній справі.
Прозвучала пісня у виконанні талановитого кривоозерця Даниїла Піщанського. На завершення заходу всі присутні поклали квіти до підніжжя пам’ятного знаку.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Всі новини →