Управління екології та природних ресурсів. Миколаївська область, Україна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Про управління Повідомлення Новини

Новини

Відбулась конференція «Як досягти належного екологічного врядування?»

04/11/2016

1–2 листопада 2016 в.о. начальника управління екології та природних ресурсів облдержадмінсітрації Мац Д.А. брав участь у конференції на тему «Як досягти належного екологічного врядування?» за участю представників Делегації ЄС в Україні, SIDA, експертів, представників українських центральних та місцевих органів влади, громадських організацій та ЗМІ. Організатором заходу виступила Всеукраїнська екологічна громадська організація «МАМА-86» спільно з Міністерством екології та природних ресурсів України, яка проходила в м. Києві.

Конференція мала на меті спільно з урядовцями та представниками громадянського суспільства:

  • сформувати напрямки нової екологічної політики України;
  •  визначити основні фактори впливу та завдання у процесі реформування екологічного врядування в Україні;
  • оцінити ефективність екологічної політики за минулі роки, зрушення, які відбулися на національному та місцевому рівні та обговорити наступні кроки;
  • виявити приховані перешкоди для партнерства заінтересованих сторін;
  • з’ясувати головні проблеми планування екологічної політики та механізми налагодження моніторингу та оцінки екологічної політики відповідно до підходів ЄЕА.

У рамках конференції, 1 листопада відбувся спільний прес-брифінг Міністра екології та природних ресурсів України Остапа Семерака і голови Координаційної Ради Всеукраїнської екологічної громадської організації «МАМА-86» Ганни Голубовської-Онісімової.

Під час зустрічі зі ЗМІ Міністр розповів про стратегічні цілі та нові тенденції впровадження Національної екологічної політики в Україні та проінформував про основні завдання на шляху реформування екологічного врядування в Україні в контексті імплементації Угоди про асоціацію з ЄС.

Спілкуючись із журналістами, Голова Координаційної Ради ВЕГО «МАМА-86» Ганна Голубовська-Онісімова, зокрема, торкнулась питань громадської оцінки ефективності впровадження екологічної політики і ролі громадськості в екологічній реформі та відзначила, що основне завдання конференції — розпочати інтенсивний діалог між представниками Мінприроди, природоохоронних підрозділів ОДА, громадських організацій та інших заінтересованих сторін щодо основних викликів та досяжних завдань на шляху реформи екологічного врядування в Україні. Метою діалогу є налагодження партнерства заінтересованих сторін для ефективного захисту природи шляхом застосування сучасних підходів до екологічного врядування. Вона також наголосила, що європейські процедури Стратегічної екологічної оцінки політик, планів і програм, та Оцінки впливу на довкілля окремих проектів — це основа для екологічних реформ згідно вимог Угоди про асоціацію з ЄС. Затягування з остаточним прийняттям відповідних законів ставить під сумнів відданість України пріоритетам євроінтеграції та готовність до цивілізованого розвитку.

Під час конференції учасники розглянули такі питання, як:

  • Управління довкіллям та інтеграція екологічної політики у інші галузеві політики і залучення громадськості до процесу прийняття рішень як частина Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
  • Інституційна розбудова системи охорони довкілля в Україні, взаємодія Мінприроди з місцевими органами влади та ОДА.
  • Місцеві плани дій з охорони навколишнього природного середовища (МПДОНПС) як практичне втілення екодемократії в Україні.
  • Інформаційне забезпечення процесу прийняття управлінських рішень в сфері охорони довкілля.
  • Стан і тенденції впровадження національної екологічної політики.

Висновки і рекомендації учасників конференції буде покладено в основу підсумкового документу, який буде опубліковано на сайті ВЕГО «МАМА-86» та відправлено до зацікавлених органів влади.

Всі новини →