Управління екології та природних ресурсів. Миколаївська область, Україна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Про управління Повідомлення Новини

Новини

Виконання вимог Кіотського протоколу на території Миколаївської області

01/07/2016

Кіотський протокол — міжнародна угода про обмеження викидів в атмосферу парникових газів. Головна мета угоди: стабілізувати рівень концентрації парникових газів в атмосфері на рівні, який не допускав би небезпечного антропогенного впливу на кліматичну систему планети.

Протокол зобов'язує розвинуті країни та країни з перехідною економікою скоротити або стабілізувати викиди парникових газів у 20082012 роках до рівня 1990 року.

Кіотський протокол  — додатковий документ до Рамкової конвенції ООН зі змін клімату, підписаної 1992 року на міжнародній конференції в Ріо-де-Жанейро.

Для вступу в дію протоколу, цей документ зобов'язані були ратифікувати країни, які відповідають за щонайменш 55% викидів парникових газів. Україна ратифікувала Кіотський протокол 04 лютого 2004 року.

Як відомо, для встановлення базового рівня викидів парникових газів для більшості країн було обрано 1990 р. З урахуванням трансформаційних процесів в економіці України кількість викидів СО2 вітчизняною промисловістю за період 1990–2004 рр. суттєво скоротилися. Так, Україна може продавати свої одиниці викидів іншим країнам в рамках механізму торгівлі викидами. Підприємства, зокрема учасники EU ETS, мають можливість придбати одиниці скорочень викидів від механізму спільного впровадження.

В Україні впровадження механізмів Кіотського протоколу, у тому числі в частині реалізації проектів, спрямованих на охорону навколишнього природного середовища є метою Національного агентства екологічних інвестицій України.

В Миколаївській області затверджений Регіональний план заходів з пом'якшення наслідків зміни клімату. Основною метою заходів є зниження викидів парникових газів у процесі діяльності підприємствами, організаціями та установами області. Одним з напрямів досягнення цієї мети є впровадження енергоефективних та енергозберігаючих заходів.

В області здійснюється розвиток вітрової енергетики. Відповідно до висновків міжгалузевого науково-технічного центру вітроенергетики Національної академії наук України частина території Миколаївської області, яка має високий вітроенергетичний потенціал, оцінюється в 10 %, або 2500 кв. км. Одними з найбільш перспективних майданчиків в Миколаївській області є Очаківське та Березанське вітрополя загальною площею 4000 га.

На території Очаківського та Березанського районів Миколаївської області реалізуються проекти з будівництва вітрових електростанцій ТОВ «Вітряний парк Очаківський», ТОВ  «Тилігульска  ВЕС», ТОВ «Вітряний парк «Причорноморський». Реалізація вищезазначених проектів з будівництва вітряних електростанцій в Миколаївській області дозволить збільшити встановлену потужність вітрових електростанцій України на 1000 МВт при залученні інвестицій в область в розмірі 20 млрд. грн.

Дитячі навчальні заклади «Сонечко», «Веселка», «Світлячок» м. Вознесенська  з 2011 року,  пологового будинку  м. Первомайська  з 2014 року забезпечуються послугами з опалення та гарячого водопостачання за рахунок роботи сонячних геліоколекторів.

На ПАТ «Зелений Гай» у Вознесенському районі, яке спеціалізується на вирощуванні садових культур для виробництва виноробних напоїв та соків, впроваджено проект комплексного вирішення питання автономного енергопостачання об’єктів ПАТ «Зелений Гай» Вознесенського району шляхом встановлення 4-х вітроелектричних установок потужністю по 20 кВт, а також будівництво котельні з встановленням котлів, які працюють на твердому паливі (використання відходів власного сільськогосподарського комплексу – садів та виноградників).

Теплопостачальні підприємства також приділяють увагу підвищенню енергоефективності виробничої діяльності. ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» протягом І півріччя 2016 року проведено 78 комплексних еколого-теплотехнічних режимно-налагоджувальних випробувань котлів.

З метою поліпшення пасажирських перевезень електротранспортом в обласному центрі комітетом Миколаївської міської ради спільно з комунальним підприємством Миколаївської міської ради «Миколаївелектротранс» придбано 33 одиниці  тролейбусів та 12 одиниць трамваїв, що дає можливість знизити навантаження на центральні вулиці міста і не допустити транспортних заторів.

Облдержадміністрацією направлено 42 енергозберігаючі проекти для проходження державної експертизи з енергозбереження в Державному агентстві з енергоефективності та енергозбереження України на загальну суму фінансування 85,3 млн. грн.

У Миколаївській області діє обласна Програма поводження з твердими побутовими відходами на період до 2020 року, затверджена рішенням обласної ради від 21.11.2008 № 6, одним із основних завдань якої є впровадження роздільного збирання  твердих побутових відходів (далі – ТПВ).

У свою чергу, в населених пунктах області прийнято Програми поводження з твердими побутовими відходами, Правила благоустрою, санітарного утримання населених пунктів, які передбачають виконання заходів з організації роздільного збирання відходів.

У Миколаївській області роздільним збиранням охоплено близько 35 % потенційних утворювачів ТПВ. Найбільш активно роздільне збирання ТПВ впроваджується в містах: Миколаєві, Вознесенську, Южноукраїнську.

Частково охоплено роздільним збиранням ТПВ населення міст  Первомайська, Очакова, Баштанки, Нового Бугу, Нової Одеси,  Снігурівки.

На сьогодні в м.Миколаєві роздільне збирання  ТПВ  впроваджено як експеримент на території окремих районів, зокрема мікрорайон Соляні (ТОВ «Вторма-Миколаїв»), мікрорайон Намив (НВП «Юнітеп ЛТД»). Зазначений експеримент є першим етапом до впровадження з 01.01.2018 роздільного збирання відходів на рівні міста  відповідно до вимог чинного законодавства України.

З метою забезпечення впровадження заходів щодо зменшення обсягів захоронення побутових відходів шляхом впровадження нових сучасних високоефективних методів їх збирання, перевезення, зберігання, переробки та утилізації виконавчим комітетом Миколаївської міської ради надано дозвіл на укладення договору між КП «Миколаївкомунтранс» та ТОВ «Гарант-С», яким передбачена співпраця з встановлення сортувального комплексу на міському полігоні твердих побутових відходів. Роботи в цьому напрямі тривають.

На виконання ст. 6 Кіотського протоколу до Рамкової конвенції Організації Об'єднаних Націй про зміну клімату 01.10.2012 підписано Договір про співробітництво з дегазації полігону твердих побутових відходів в м.Миколаєві між КП «Миколаївкомунтранс» та ТОВ «ЛНК». Метою договору є будівництво комплексної інженерної споруди на полігоні твердих побутових відходів для дегазації полігону та виробництва електроенергії. Загальна вартість інвестиційного проекту становить 5 млн. євро. 2015 року КП «Миколаїв-комунтранс» та  ТОВ «ЛНК» завершили монтаж заводу по відбору біогазу з подальшою переробкою його в електричну енергію. В результаті впровадження проекту знижено викиди парникових газів за рахунок спалення метану, який накопичився в процесі захоронення відходів, що дозволяє підвищити рівень безпеки полігону твердих побутових відходів та обмежити його вплив на зміну клімату.

  У м. Южноукраїнську на міському полігоні ТПВ створено умови для ефективного використання відходів як енергоресурсу шляхом сортування на ресурсоцінні компоненти. За кошти інвестора ВАТ «Регіон-енергохолдинг» на полігоні ТПВ встановлено високопродуктивну низькозатратну сотрувальну лінію потужністю 100 т на добу, яка передбачає рициклінг відходів до 60 %.

Обласна держава адміністрація сприятиме ефективній реалізації зазначених заходів, створюючи умови для прискорення процедур узгодження проектів та надання необхідних дозвільних документів, передбачених чинним законодавством.

Всі новини →