Управління екології та природних ресурсів. Миколаївська область, Україна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Про управління Повідомлення Новини

Новини

Вплив автотранспорту на довкілля міста Миколаєва

05/04/2024

 

На стан атмосферного повітря населених пунктів області значною мірою впливають викиди забруднюючих речовин від роботи двигунів автотранспорту, які домінують над викидами від стаціонарних джерел. Причиною цього є значне зростання кількості транспортних засобів, незадовільний технічний стан автотранспорту, низька якість палива та відсутній дієвий контроль за ним.

За даними Миколаївського обласного центу з гідрометеорології за останні роки перевищення максимально разових граничнодопустимих концентрацій (ГДК м.р.) та середньомісячних концентрацій (ГДК с.д.)  спостерігались в атмосферному повітрі м. Миколаєва по формальдегіду. Максимальні середньомісячні перевищення ГДК ср.доб. формальдегіду по м. Миколаєву за 2022 рік становили  4,7 ГДК ср.доб.  (0,014 мг/м3) при нормі 0,003 мг/м3.

Значне зростання вмісту формальдегіду в атмосферному повітрі також залежить від зміни метеорологічних умов. Порівняно з іншими домішками проявляється найчіткіша закономірність його сезонних змін, характерне збільшенням концентрації в літній період, що пов’язано із збільшенням температури повітря й інтенсивності прямої сонячної радіації на горизонтальну поверхню.

Основнимм джерелом викидів формальдегіду в місті є  вихлопні гази від автотранспорту, в складі яких міститься більше цієї домішки порівняно з викидами стаціонарних установок, що спалюють паливо. Надходження формальдегіду в атмосферне повітря від автомобілів значною мірою визначаються типом пального – найбільша кількість цієї забруднювальної речовини надходить у повітря від автомобілів, що працюють на метані. Тому саме зі зростанням частки автомобільного транспорту, який працює на природному газі, і може бути пов'язано підвищення концентрацій формальдегіду в повітрі міста, що спостерігається протягом останніх 5–7 років.

Агентством із питань захисту навколишнього середовища США (U. S. EPA) формальдегід класифікується як імовірний канцероген для людини. Формальдегід має нейротоксичну, місцево-подразнюючу, гепатоксичну дію, всмоктується через слизові оболонки дихальних шляхів і шлунковокишкового тракту, виводиться через легені і з сечею у вигляді нетоксичних метаболітів.

Канцерогенні речовини чинять значний негативний вплив на здоров’я, оскільки не мають порогу шкідливої дії, і незначна кількість молекул канцерогенної речовини може призвести до порушення стану здоров’я людини. Значні концентрації формальдегіду в повітрі можуть призвести до подразнення слизової оболонки очей, носової порожнини, горла. Деякі дослідження здоров'я людей, що піддавалися впливу формальдегіду в повітрі на робочому місці, показали багато випадків раку носа.

Зменшення забруднення повітря викидами від автотранспортних засобів дозволить значно скоротити концентрацію формальдегіду в атмосферному повітрі та зменшити екологічний ризик для здоров'я населення від забруднення атмосферного повітря м. Миколаєва.

Перехід до найбільш екологічних видів транспорту як  електротранспорт (електромобілі, тролейбуси, трамваї, електротрицикли, електросамокати, електровелосипеди) або велосипедний транспорт,  може мати важливе значення для досягнення цієї мети, оскільки викиди формальдегіду та парникових газів від роботи такого транспорту  нульові. Іншим чинником переходу до використання електро- та велотранспорту є зменшення шумового забруднення, особливо у містах, де швидкості взагалом  нижчі і рух часто зупиняється.

Статтю підготувала головний спеціаліст відділу екологічних програм і моніторингу довкілля – Євгенія Жарікова

 

 

Всі новини →