Управління екології та природних ресурсів. Миколаївська область, Україна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Про управління Повідомлення Новини

Новини

Оцінка моніторингу нульового забруднення

08/02/2023

План дій з нульового забруднення – основа ініціатив Євросоюзу в рамках Європейської Зеленої Справи щодо покращення благополуччя та здоров’я населення і майбутніх поколінь. Він визначає перспективу – Євросоюз до 2050 року має зменшити забруднення до рівня, нешкідливого для здоров’я людей та природних екосистем. Це трансформовано в ключові цілі 2030 року щодо пришвидшення зменшення забруднення на джерелі. Європейським агентством з охорони довкілля здійснено оцінку моніторингу нульового забруднення з метою оцінити прогрес, який має відбутися на шляху до цих цілей, та підтримати Єврокомісію щодо довготривалої перспективи нетоксичного довкілля.

Ключові тези

 

  • Значний прогрес зафіксовано стосовно зменшення забруднення атмосферного повітря внаслідок діяльності промисловості, транспорту та домогосподарств, а саме зменшилася кількість смертей, пов’язаних із впливом забрудненого атмосферного повітря. В той же час, Європа зберігає та покращує якість води для питних та господарсько-побутових потреб та зменшує ризик антимікробної резистентності. Обнадійливі тенденції також спостерігаються у скороченні використання пестицидів, хоча позитивний вплив на довкілля ще не зафіксовано.
  • Прогрес більш повільний в інших сферах:

    шум від транспорту продовжує наносити шкоду здоров’ю людей, незначний прогрес зафіксовано щодо зменшення рівнів шумового забруднення;

    доведено, що запобігання забрудненню надлишком поживних речовин та стійкими хімічними речовинами прісних та морських екосистем Європи є суттєвим викликом;

    зусилля щодо зменшення відходів наразі дали обмежені результати. Європейські існуючі системи виробництва та споживання є бар’єром для більш стійкої та циркулярної економіки.

  • Декілька важливих питань можуть бути визначені, навіть якщо відсутні підтвердження у всіх країнах Євросоюзу:

    зростаюча кількість підтверджень демонструє, що небезпечні хімічні речовини, що забруднюють наші органи, пагубно впливають на здоров’я людей;

    зростаюча кількість підтверджень забруднення ґрунту підкреслює довготривалу шкоду, спричинену екосистемам, що є важливим чинником для здорового харчування та біорізноманіття;

    світове забруднення, яке впливає на нічні види, ще одна потенційна тема для занепокоєння, оскільки наразі відсутній контроль з боку законодавства.

  • Встановлено нерівність відносно впливу забруднення. Люди з найбільш уразливих соціально-економічних груп більш схильні до впливу забрудненого атмосферного повітря, у той час шум не пропорційно впливає на людей, які проживають у міській місцевості. Діти також частково вразливі до впливу забрудненого атмосферного повітря та хімічних речовин.

  • У той час, коли Європа здійснює значний прогрес до мети 2050 року щодо зменшення забруднення до рівнів, нешкідливих для здоров’я людей та природних екосистем, наступні зусилля необхідні для усунення усіх негативних наслідків, декілька нових політичних пропозицій, які мають потенціал пришвидшити прогрес на шляху до мети, наразі знаходяться на стадії розгляду.

Перекладено українською мовою – Євгенія Жарікова.

Посилання на оригінал – Zero pollution monitoring assessment — European Environment Agency

 

 

Всі новини →