Управління екології та природних ресурсів. Миколаївська область, Україна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Про управління Повідомлення Новини

Новини

Всесвітній день водно-болотних угідь

02/02/2023

2 лютого відзначається Всесвітній день водно-болотних угідь. У цей день 1971 року була прийнята Конвенція про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення. Щорічно до святкування обирається новий актуальний лозунг. У 2023 році свято проходить під девізом «Відновлення боліт». Водно-болотні угіддя відіграють надзвичайно важливу роль у очищенні та накопичені прісної води, є осередками біорізноманіття – понад 40% всіх видів рослин і тварин живуть або розмножуються в межах водно-болотних угідь. Також водно-болотні угіддя протидіють змінам клімату та їх наслідкам.

 

Відзначення Всесвітнього дня водно-болотних угідь має на меті привернути увагу громадськості до проблеми збереження водно-болотних угідь та їх великого значення в підтримці стану навколишнього природного середовища.

На території Миколаївської області частково розташовані два водно-болотні угіддя міжнародного значення – Тилігульський лиман та Ягорлицька затока, які є дуже важливими природними територіям для збереження біологічного різноманіття, особливо підтримки існування популяцій коловодних птахів, як перелітніх так і осілих.  

Внаслідок військової агресії рф територія водно-болотного угіддя «Ягорлицька затока» зазнала пошкоджень природних екосистем, обсяги яких ще необхідно буде уточнювати та оцінювати.

Збереження водно-болотних угідь стає все більш важливим завданням, щоб запобігти їх втраті, потрібно раціонально та далекоглядно    керувати ними для збереження й підтримки їхнього стану та забезпечувати їх відновлення.

 

Заступник начальника відділу

розвитку та збереження

природно-заповідного фонду

Юліана Кравченко

Всі новини →