Department of ecology and natural resources. Mykolaiv region, Ukraine » News
Homepage News Message About Department

News

Світові екологічні новини. Збір сміття та даних з метою боротьби із забрудненням пластиком

21/09/2019

Суспільство у всьому світі приділяє все більше уваги в боротьбі з та забрудненням морської акваторії пластиком. Данією ініційовано збір пластикового сміття школярами та вивченням даних, що стануть частиною бази даних Європейської агенції охорони довкілля (далі  - ЄАОД) стосовно морського сміття. Оновлені дані про забруднення пластиком допомагають інформувати політичну владу щодо вирішення проблеми.

З метою формування Бази даних ЄАОД з морського сміття, починаючи з цього тижня, більше 57 тис. датських школярів прикладають зусилля для очищення природи та збору даних щодо пластику.

Загальнонаціональна ініціатива - це частина щорічного тижня науки, який організовано організацією «Астра» - національним навчальним науковим центром та організацією «Морський Пластик» - центром для вивчання забруднення моря пластиком.

Забруднення пластиком наносить шкоду навколишньому середовищу, цінні матеріали губляться, а очищення є дуже важким процесом. Також існує проблема впливу мікро- та нанопластику на тварин та людей. «Боротьба з забрудненням пластиком стала однією з головних пріоритетів у Європі та  світі в цілому, тому збір сміття та данних цими дітьми може призвести до реального вирішення проблеми. Це дуже натхненно бачити, як діти формують своє майбутнє таким чином і є нагадуванням для нас щодо невідкладності цих дій. В Європі ми повинні йти шляхом низьковуглецевої економіки з багаторазовим  використанням продукції і частина цих зусиль призведе до скрочення використання пластику»  - промовив Хенкс Брюнінкс, виконавчий директор ЄАОД. 

Ініціатива ЄАОД щодо пошуку морського сміття має за мету боротьбу з забрудненням пластиком шляхом використання організованих досліджень частково членами суспільства та через мобільні технології. Волонтери використовують мобільний додаток Marine Litter Watch для формування громадськості, що збирають сміття вздовж узбережжя та надсилають відомості на гаджети ЄАОД. Минулого року ЄАОД опубліковано дослідження стосовно даних, зареєстрованих 2017 року, де пластик ідентифіковано як найбільше джерело утворення морського сміття.

Датська ініціатива співпадає з Кампанією Євросоюзу #EUBeachCleanUp, яка також використовує платформу ЄАОД для пошуку морського сміття. Організована Євросоюзом, місцевим інформаційним центром організації об’єднаних націй для Західної Європи, Глобальною мережею інформаційних центрів ООН (ГМІЦ), Кампанія має за мету надихнути всі делегації Євросоюзу, ГМІЦ та партнерів по всьому світу організувати акцію Світовий День прибирання на суботу 21.09.2019.

Додаток Marine Litter Watch доступний для гаджетів з Android та IPhone операційними системами. Мобільний додаток можна завантажити безкоштовно на Google Play та  App Store.  

Переклад з англійської з веб-сайту Європейської агенції охорони навколишнього середовищас - головний спеціаліст управління Євгенія ЖАРІКОВА
Оригінал https://www.eea.europa.eu/highlights/collecting-litter-and-data-to

Всі новини →