Department of ecology and natural resources. Mykolaiv region, Ukraine » News
Homepage News Message About Department

News

11 листопада – Міжнародний день енергозбереження

11/11/2016

 11 листопада з ініціативи міжнародної екологічної мережі «Шкільний проект з використання ресурсів та енергії» (SPARE) оголошено Міжнародним днем з енергозбереження. Основна мета свята – привернути увагу влади та громадськості до раціонального використання ресурсів та розвитку поновлюваних джерел енергії. Економія енергії дозволить знизити забруднення навколишнього середовища.

Виробництво електричної енергії в Миколаївській області здійснюється атомною електростанцією, 5 гідроелектростанціями, 4 когенераційними установками, теплоелектроцентраллю, 3 вітряними електростанціями, 2 сонячними електростанціями. Протягом 2015 року, по колу звітуючих підприємств, використано 1958 тис. т паливно-енергетичних ресурсів (у перерахунку на умовне паливо), що менше порівняно з 2014 р. на 0,4% або на 7,3 тис.т умов.палив. При цьому, використання котельно-пічного палива скоротилося на 1,6% (спожито 909,7 тис.т умов.палив), теплоенергії – на 0,5% (2966 тис.Гкал), водночас, електроенергії, використано більше на 1,9% (1655,9 млн.кВт•год).

Будівництво об'єктів відновлювальної енергетики дозволить не тільки отримати додаткові енергогенеруючі потужності для потреб регіону, але й залучити значні інвестиції в місцеву економіку, створити сотні нових робочих місць, розвинути інфраструктуру та реалізувати важливі соціальні проекти.

Миколаївська область має відмінні стартові умови для розвитку альтернативної енергетики. Кількість сонячних днів у Очаківському районі становить близько 300 безхмарних днів на рік. На території Миколаївщини зосереджено близько 10% усього вітрового потенціалу України.

Забезпечено стабільну роботу гідроелектростанцій та когенераційних установок області (Мигіївська ГЕС, Первомайська ГЕС, Костянтинівська ГЕС, Олександрівська ГЕС), на яких 2015 року за рахунок використання скидного потенціалу р. Південний Буг та водосховищ вироблено 210,7 млн.кВт.год. електричної енергії, що дало змогу зекономити 10,572 тис.т.у.п. паливно-енергетичних ресурсів (в переведенні на газ економія становила 9,2 млн. куб. м) вартістю 41,1 млн.грн, у тому числі 6,1 тис.т нафтопродуктів, 6,908 млн.кВт. год. електроенергії.

У відповідності з висновками міжгалузевого науково-технічного центру вітроенергетики Національної академії наук України частина території області, яка має високий вітроенергетичний потенціал, оцінюється в 10%, або 2500 кв.км. Одними з найбільш перспективних майданчиків у Миколаївській області є Очаківське та Березанське вітрополя загальною площею 4000 га.

Облдержадміністрація активно підтримує впровадження - в області проектів з виробництва електроенергії з альтернативних (відновлювальних) джерел енергії.

На території Очаківського та Березанського районів реалізовуються проекти з будівництва вітрових електростанцій:

ТОВ «Вітряний парк Очаківський» на території с. Дмитрівка Очаківського району та с. Тузли Березанського району в рамках будівництва 120 вітроагрегатів потужністю 300 МВт реалізувало будівництво 19 вітроагрегатів потужністю 47,5 МВт, у тому числі 4-х у 2014 році (10 МВт).

З квітня 2012 року Очаківською ВЕС вироблено 415,9 млн.кВт.год., у тому числі 2013 року - 176,3 млн.кВт.год., 2014 року - 109,6 млн.кВт.год., 2015 року - 130 млн.кВт.год.

За результатами роботи вітроагрегатів ТОВ «Повітряний парк Очаківський» ефективність зазначених агрегатів в 1,36 рази більше ніж аналогічних агрегатів ТОВ «Повітряний парк Новоазовський».

ТОВ «Тилігульска ВЕС» планує будівництво ВЕС на території Анатоліївської, Ташинської та Краснопільської сільських рад Березанського району потужністю 500 МВт (162 вітроагрегати по 3 МВт). Орієнтовна вартість інвестицій - 10 млрд.грн. На даний час розроблений проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки загальною площею 18 га. Будівництво буде здійснюватися у 4 черги (по 40 вітроагрегатів у чергу). Будівництво І черги заплановано на II півріччя 2016 року.

ТОВ «Вітряний парк «Причорморський» ведуться передпроектні розробки з будівництва ВЕС потужністю 100 МВт на території сільських рад Очаківського та Березанського районів. Першу чергу потужністю 11 МВт (2 вітроагрегати потужністю по 2,5 Мвт кожна у с. Дмитрівка Очаківського району та 2 вітроагрегати потужністю по 3 МВт кожна у с. Тузли Березанського району) планується ввести в експлуатацію у II півріччі 2016 року. Вартість інвестицій 1 черги - 360 млн. грн, всього інвестицій - близько 1,5 млрд. грн. Земельні питання під будівництво ВЕС на даний час остаточно не вирішені.

ТОВ «Південно-Українська вітроелектростанція» виготовлено проект на будівництво ВЕС потужністю 300 МВт (67 вітроагрегатів по 5 Мвт кожний). Проект буде реалізований на території Дмитрівської, Парутинської, Солончаківської, Островської сільських рад Очаківського району. Земельні питання вирішені. Орієнтовна вартість будівництва - 450 млн.Євро. Початок будівництва І черги ВЕС потужністю 25 МВт (5 вітроагрегатів по 5 МВт кожний) на території Парутинської та Островської сільських рад заплановано на червень 2016 року). Орієнтовна вартість будівництва - 75 млн.Євро.

ТОВ «Повітряний парк Березанський» ведуться передпроектні розробки з будівництва ВЕС потужністю 200 МВт на території сільських рад Березанського району. Орієнтовна вартість інвестицій - 4 млрд.грн.

Станом на 01.01.2016 питома вага встановленої потужності вітроагрегатів Миколаївській області становить 10% від загальної діючої потужності вітроагрегатів України.

Реалізація вищезазначених проектів з будівництва вітряних електростанцій в Миколаївській області дозволить збільшити встановлену потужність вітряних електростанцій України на 1000 МВт при залученні інвестицій в область в розмірі 20 млрд.грн.

Річний потенціал Миколаївської області по енергії біомаси становить            970 тис.т умовного палива.

В області 556 котелень (або 49%) переведено на альтернативні види палива (пілети, брикети, дрова, відходи деревини тощо), у тому числі 2015 року - 16 котелень.

У м. Вознесенську працює технологічний цех по переробці відходів рослинного походження (кора дерев, відходи деревини, тирсу та інше) з виробництвом твердопаливних брикетів. ТОВ «Біотепломікс» в с. Кримка Первомайського району виробляє твердопаливні брикети з соняшникового лушпиння.

На підприємствах ФГ «Оазис» в Первомайському районі на зерносушильних комплексах використовується солома, 2015 року обсяг виробництва теплової енергії склав 110 Гкал. ТОВ «Бандурський елеватор» у Первомайському районі використовує як паливо лушпиння соняшнику, обсяг виробництва теплової енергії 2015 року склав 40,3 тис. Гкал.

ПАТ «Зелений Гай» у Вознесенському районі впроваджує біогазову установку, яка працює на енергетичних культурах (зелена маса, деревина, солома), у 2 філіях ПАТ «Миколаївобленерго» на котельнях впроваджено котли для спалювання відходів деревини, отриманої від розчищення електроліній (щепа).

В місті Очакові з 2013 року працюють 7 котелень на альтернативному виді опалення - відходах деревини (пілети, щепа): ЗОШ №№ 1, 2, 3, 4, НВК «Сонечко», ДНЗ «Золота рибка», управління соціального захисту населення, Очаківська ДМШ. Робота зазначених котелень, при зменшенні кількості спожитої енергії, дозволяє збільшити температурний режим у закладах освіти міста до 20-22 градусів. Зменшення споживання теплової енергії майже у двічі дало змогу зекономити тільки за місяць бюджетних коштів в сумі 219 тис.грн.

У січні 2015 року після реконструкції введена в експлуатацію котельня центральної районної лікарні Жовтневого району потужністю 1800 кВт, яка перейшла з природного газу на роботу з використанням дров та пілетів. 2015 року котельнею вироблено 400 тис.кВт.год. електроенергії та 3,0 тис. Гкал теплової енергії. Економія вартості опалення корпусів лікарні становить 450 тис. грн. (або 15 %).

У центральній лікарні Миколаївського району виконано роботи по реконструкції котельні (встановлено 2 котли загальною потужністю 600 кВт). З січня 2015 року котельня перейшла на альтернативний вид опалення (дрова, брикети, пілети), 2015 році вироблено 0,75 тис. Гкал теплової енергії.

Двома котельнями КП «Тепло-сервіс» у м. Вознесенську, які працюють з 2008 року на відходах з деревини, 2015 року вироблено 0,95 тис. Гкал теплової енергії.

Агропромислова компанія «Євгройл» в м. Миколаєві, яка 2014 року ввела в експлуатацію енергогенеруючий комплекс до складу якого входить маслоекстраційний завод проектною потужністю до 600 т соняшника на добу та теплоелектростанція, що оснащена двома котлами та двома турбінами потужністю по 2,5 МВт кожна. Котли працюють на відходах маслопереробної промисловості (суміш лузги та щепи соняшника) та деревині. 2015 року зазначеною теплоелектростанцією вироблено близько 4 млн.кВт.год. 90% виробленої електроенергії підприємство через мережі ПАТ «Миколаїв-обленерго» продає в об'єднану енергосистему України та отримує плату за неї по «зеленому тарифу», 10% - використовує на власні потреби.

У рамках реалізації розвитку енергетичної галузі, вирішення завдань підвищення ефективності використання наявних джерел енергії, оптимізації паливно-енергетичного балансу, застосування заходів з енергозбереження, підвищення екологічної безпеки та з метою сприяння використанню альтернативних і відновлювальних джерел енергії та зменшення споживання природного газу в Миколаївській області будуються сонячні електростанції.

Соціально-економічний ефект від введення в дію сонячних електростанцій полягає в створенні у районах області нових робочих місць, збільшенні надходжень до бюджетів, зниженні залежності від імпортованих енергоресурсів при виробництві електроенергії.

Проекти будівництва сонячних електростанцій планується реалізувати в Вознесенському, Березанському, Казанківському, Снігурівському, Баштанському, Очаківському та Первомайському районах області.

Реалізація проектів з будівництва сонячних електростанцій в Миколаївській області дозволить збільшити встановлену потужність сонячних електростанцій України на 342 МВт при залученні інвестицій в область в розмірі близько 900 млн.євро.

Реалізація проекту ПАТ «Нептун Солар»

ПАТ «Нептун Солар» реалізовано проект будівництва сонячної електростанції в межах території Таборівської сільської ради Вознесенського району. Встановлена потужність електростанції - 29,308 МВт, вартість залучених інвестицій - 775 млн. грн.

З травня 2013 року сонячною електростанцією вироблено 101,5 млн.кВт.год., у тому числі у 2013 році - 25 млн.кВт.год., 2014 року - 38,4 млн.кВт.год., 2015 року - 38,1 млн кВт.год.

Реалізація проекту ТОВ «Восход Солар»

Впровадження проекту здійснюється за межами населених пунктів в межах території Березанської селищної ради Березанського району Миколаївської області.

За станом на 01.01.2016 ТОВ «Восход Солар» завершено будівництво сонячної електростанції потужністю 52,9 МВт.

Всі новини →