Department of ecology and natural resources. Mykolaiv region, Ukraine » News
Homepage News Message About Department

News

Звіт щодо виконання вимог Кіотського протоколу на території Миколаївської області за 9 місяців

30/09/2016

 

На виконання протоколу засідання Кабінету Міністрів України від 11.07.2012 № 51 щодо стану виконання Національного плану заходів з реалізації положень Кіотського протоколу до Рамкової конвенції Організації Об'єднаних Націй про зміну клімату, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18.08.2005 № 346 (далі – Національний план заходів), повідомляємо, що Миколаївською облдержадміністрацією на виконання Національного плану заходів 02.10.2009 затверджено регіональний план заходів з пом'якшення наслідків зміни клімату в Миколаївській області.

За станом на 01.10.2016 за вищезазначеним планом виконано такі заходи:

Розділ 1. «Розроблення та створення відповідних механізмів та заходів, спрямованих на скорочення викидів парникових газів у секторі «Енергопостачання та енергозбереження»

Основною метою заходів є зниження викидів парникових газів у процесі діяльності підприємствами, організаціями та установами області. Одним з напрямів досягнення цієї мети є впровадження енергоефективних та енергозберігаючих заходів.

У  січні 2016 року облдержадміністрацією затверджено перелік із 117 енергоефективних проектів на загальну суму 203,5 млн.грн. Впровадження зазначених проектів дозволить щороку економити 9,5 тис.тонн умовного палива (далі – т.у.п.), або більше 20,6 млн.грн. коштів бюджетних установ та комунальних підприємств.

У зазначеному переліку переважна більшість проектів (77 проектів на загальну суму фінансування 3,4 млн.грн.) спрямована на проведення термосанації буді­вель бюджетних установ, які здебільшого опалюються від котелень, що працюють на вугіллі.

Облдержадміністрація сприяє впровадженню в області проектів з виробництва електроенергії з альтернативних (відновлювальних) джерел енергії.

В області здійснюється розвиток вітрової енергетики. Відповідно до висновків міжгалузевого науково-технічного центру вітроенергетики Національної академії наук України частина території Миколаївської області , яка має високий вітроенергетичний потенціал, оцінюється в 10 %, або                        2500 кв. км. Одними з найбільш перспективних майданчиків в Миколаївській області є Очаківське та Березанське вітрополя загальною площею 4000 га.

На території Очаківського та Березанського районів Миколаївської області реалізуються проекти з будівництва вітрових електростанцій:

ТОВ «Вітряний парк Очаківський» в рамках будівництва                                 120 вітроагрегатів потужіністю 300 МВт реалізовано будівництво 19 вітроагре-гатів   потужністю 47,5 МВт на території с. Дмитрівка Очаківського району та с. Тузли Березанського району, у тому числі 4-х - 2014 року (10 МВт).

З квітня 2012 року Очаківською вітровою електростанцією вироблено 515,93 млн.кВт-год., у тому числі за 9 місяців 2016  року – 100,03  млн.кВт-год.

За результатами роботи вітроагрегатів ТОВ «Повітряний парк Очаківський» ефективність зазначених агрегатів в 1,36 раза більше ніж аналогічних агрегатів ТОВ «Повітряний парк Новоазовський».

 ТОВ  «Тилігульска  ВЕС»  веде  роботу  з  розвитку  проекту будівництва вітрових електростанцій на території Анатолівської, Ташинської та Краснопільської сільських рад Березанського району потужністю 500 МВт. Орієнтовна вартість інвестицій - 10 млрд. грн.;

ТОВ «Вітряний парк «Причорноморський» ведуться передпроектні розробки з будівництва вітрових електростанцій потужністю 101 МВт на території сільських рад Очаківського району. Вартість інвестицій 1 черги - 360 млн. грн., всього інвестицій – близько 1,5 млрд. грн.

Реалізація вищезазначених проектів з будівництва вітряних електростанцій в Миколаївській області дозволить збільшити встановлену потужність вітрових електростанцій України на 1000 МВт при залученні інвестицій в область в розмірі 20 млрд. грн.

Основною проблемою розвитку вітрополя Миколаївської області є відсутність електричних мереж для приєднання вітроустановок до об’єднаної енергосистеми України. Вартість будівництва електричних мереж напругою         150 та 35 кВ для приєднання вітроустановок оцінюється в розмірі 600 млн. грн.

Облдержадміністрацією підтримуються інвестиційні проекти з будівництва сонячних електростанцій. У рамках реалізації розвитку енергетичної галузі, вирішення завдань підвищення ефективності використання наявних джерел енергії, оптимізації паливно-енергетичного балансу, застосування заходів з енергозбереження, підвищення екологічної безпеки та з метою сприяння використанню альтернативних і відновлювальних джерел енергії та зменшення споживання природного газу в Миколаївській області будуються сонячні електростанції.

Соціально-економічний ефект від введення в дію сонячних електростанцій полягає в створенні у районах області нових робочих місць, збільшенні надходжень до бюджетів, зниженні залежності від імпортованих енергоресурсів при виробництві електроенергії.

Реалізація вищезазначених проектів з будівництва сонячних електростанцій в Миколаївській області дозволить збільшити встановлену потужність сонячних електростанцій України на 342 МВт при залученні інвестицій в область в розмірі 900 млн. євро. За аналітичною інформацією встановлена потужність сонячних електростанцій України становить                       317,8 МВт.

1.     Реалізація проекту ТОВ «Восход Солар».

Впровадження проекту здійснюється за межами населених пунктів в межах території Березанської селищної ради Березанського району Миколаївської області.

За станом на 01.06.2016 ТОВ «Восход Солар» завершено будівництво сонячної електростанції потужністю 52,9 МВт.

Наразі виконуються роботи з підключення електростанції до об’єднаної енергосистеми. Вартість залучених інвестицій оцінюється в
1,3 млрд. грн.

2.     Реалізація проекту ПАТ «Нептун Солар».

Проект реалізовано в межах території Таборівської сільської ради Вознесенського району Миколаївської області. Встановлена потужність зазначеної електростанції становить 29,308 МВт, вартість залучених інвестицій –  775 млн. грн.

З травня 2013 року сонячною електростанцією вироблено
133,56 млн. кВт.год електроенергії, у тому числі за 9 місяців 2016 року –                   32,01 млн. кВт.год.

Дитячі навчальні заклади «Сонечко», «Веселка», «Світлячок»                            м. Вознесенська  з 2011 року, м. Баштанка та пологового будинку  м. Первомайська  з 2014 року забезпечуються послугами з опалення та гарячого водопостачання за рахунок роботи сонячних геліоколекторів.

На ПАТ «Зелений Гай» у Вознесенському районі, яке спеціалізується на вирощуванні садових культур для виробництва виноробних напоїв та соків, впроваджено проект комплексного вирішення питання автономного енергопостачання об’єктів ПАТ “Зелений Гай” Вознесенського району шляхом встановлення 4-х вітроелектричних установок потужністю по 20 кВт, а також будівництво котельні з встановленням котлів, які працюють на твердому паливі (використання відходів власного сільськогосподарського комплексу – садів та виноградників).

Теплопостачальні підприємства також приділяють увагу підвищенню енергоефективності виробничої діяльності. ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» станоми на 01.10.2016 2016 року проведено 80 комплексних еколого-теплотехнічних режимно-налагоджувальних випробувань котлів.

ПАТ «Миколаївська ТЕЦ» розробляє проект та проектно-кошторисну документацію щодо заміни в м.Миколаєві існуючих металевих теплотрас на попередньо ізольовані пластикові. Наразі теплопостачальними підприємствами вишукуються можливості щодо фінансування вищезазначених проектів.

Розділ 2. «Розроблення та створення відповідних механізмів та заходів, спрямованих на скорочення викидів парникових газів у секторі «Транспорт та транспортна структура»

З метою поліпшення пасажирських перевезень електротранспортом в обласному центрі комітетом Миколаївської міської ради спільно з комунальним підприємством Миколаївської міської ради «Миколаївелектротранс» придбано 33 одиниці  тролейбусів та 12 одиниць трамваїв, що дає можливість знизити навантаження на центральні вулиці міста і не допустити транспортних заторів. Це, в свою чергу, зменшує викиди парникових газів та поліпшує санітарно-екологічний стан у м.Миколаєві та надає можливість зняти певну частину маршрутного автомобільного транспорту загального користування з центральних магістралей міста.

Наразі виконавчим комітетом Миколаївської міської ради та Харківською національною академією міського господарства розроблено проект удосконаленої мережі міського пасажирського транспорту м. Миколаєва, діючого на автомобільному транспорті, у якому враховано заходи з виведення автобусних маршрутів, на яких автобуси працюють в режимі «маршрутного таксі», з основних магістралей міста  та залучення в організації регулярного транспотного сполучення другорядних вулиць міста, розроблення та впровадження схеми організації дорожнього руху, побудованої на раціональному, рівномірному транспортному навантаженні вулиць центральної частини міста з використанням одностороннього руху.

Розділ 3. «Розроблення та створення відповідних механізмів та заходів, спрямованих на скорочення викидів парникових газів у секторі «Житлові та комерційні будівлі»

Облдержадміністрацією направлено 42 енергозберігаючі проекти для проходження державної експертизи з енергозбереження в Державному агентстві з енергоефективності та енергозбереження України на загальну суму фінансування 85,3 млн. грн.

Енергоефективні проекти, по яких отримано висновки експертизи, направлено до Державного агентства екологічних інвестицій України з метою взяття участі в конкурсному відборі енергоефективних проектів для їх фінансування з державного бюджету.

Таким чином, до Державного агентства екологічних інвестицій України надано для розгляду 76 проектів з термомодернізації будівель бюджетних установ на загальну суму 168,4 млн. грн., реалізація яких планувалася                        2012 року згідно з цільовими екологічними (зеленими) інвестиціями за рахунок коштів, отриманих в рамках Кіотського протоколу. За результатами проведеного в Державному агентстві екологічних інвестицій України конкурсного відбору енергозберігаючих проектів для фінансування  2012 року  по Миколаївській області відібрано 17 проектів з капітального ремонту по об'єктах соціальної сфери на загальну суму фінансування 50,2 млн. грн. Впровадження зазначених заходів дозволить щороку економити 12,3 млн. грн. бюджетних видатків та 5,9 т.у.п.

Майже 90% квартир та приватних житлових будинків у м.Вознесенську переведено на індивідуальне опалення, а 25% бюджетних установ - на комбіноване опалення: електричною енергією в нічний час за пільговим тарифом і твердим паливом - у денний час.

Водночас проводиться активне роз'яснення серед юридичних осіб і населення - споживачів теплової та електричної енергії про переваги електроопалення в комплексі з акумулюванням теплоносіїв і багатотарифним обліком. При цьому вигідно споживачам завдяки використанню електричної енергії в нічний час за низьким тарифом, енергокомпаніям - від збільшення відпуску електроенергії - завдяки збільшенню кількості споживачів, енергосистемам - від рівномірного споживання протягом доби і рівномірного навантаження генеруючих потужностей.

11.04.2016 виконкомом Миколаївської міської ради погоджено інвестиційну програму ОКП «Миколаївобтеплоенерго» з установки                        291 приладу обліку тепла на об’єктах комунальної власності міста.

Енергетичні обстеження в Миколаївській області здійснюють 4 ліцензовані та атестовані енергосервісні організації (ПП «Енергосервісна фірма «Регул», ПП «Амос-ЮГ», ТОВ «Центр новітніх технологій», ПП фірма «Процес йде»), які виконують роботи з енергетичного аудиту, розробляють загальновиробничі норми питомих витрат палива, теплової та електричної енергії для бюджетних установ, підприємств житлово-комунального господарства.

Розділ 4. «Розроблення та створення відповідних механізмів та заходів, спрямованих на скорочення викидів парникових газів у секторі «Промисловість»

 

З метою налагодження обліку наявного енергоємного обладнання для проведення енергоаудиту, нормування паливно-енергетичних ресурсів та подальшого забезпечення технічного переозброєння енергоємних виробництв в області здійснюється енергопаспортизація підприємств.

Проводиться підготовка фахівців з енергозбереження. Так, в обласному виставкому центрі «ЕкспоМиколаїв» у межах програми міжнародної спеціалізованої виставки «Наш дім. Енергоефективність» проведено навчання з питань впровадження енергоефективних проектів із заступниками голів райдержадміністрацій, міських (міст обласного значення) голів, керівниками бюджетних установ.

За пропозицією управління інфраструктури облдержадміністрації Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова вирішує питання організації навчання спеціалістів за спеціальністю «енергоменеджер».

Розділ 5. «Розроблення та створення відповідних механізмів та заходів, спрямованих на скорочення викидів парникових газів у секторі «Сільське господарство»

На території Миколаївської області виведено з використання 33,6 тис. га малопродуктивних орних земель; проводиться щілювання на площі                                 890,1 тис. га, безполицева обробка 684,3 тис. га земель, обробка впоперек схилів – 323,5 тис. га, посів протиерозійними сівалками – 380,7 тис. га.

Запроваджується система прогнозування та програмування урожайності, завдяки ефективному використанню мінеральних добрив та впровадженню енергоефективних технологій обробки землі з одночасним внесенням добрив.

Органами місцевого самоврядування першочергово виділяються пасовища для худоби населення - членів сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів в оренду та громадським об'єднанням з щорічним продовженням договору оренди. Наразі худоба всіх категорій щодня у весняно - осінній період випасається на землях, які належать до неугідь, та в лісових насадженнях.

У великотоварних господарствах запроваджується цілорічний однотипний (складний) вид годівлі великої рогатої худоби (СТОВ "Промінь" Арбузинського району, ТОВ "Колос - 2011" Очаківського району,                            ДП "Племрепродуктор "Степове" Миколаївського району, СПрАТ «Україна» Доманівського району, ФГ «Закревського - 2010» Кривоозерського району,     ПСП «Кумари» Первомайського району). В цих та інших господарствах впроваджено потоковоцехову систему відтворення стада та холодний метод вирощування новонароджених телят з метою досягнення на один - два місяці раніше парувального віку, зменшення витрат на вирощування майбутньої корови, збереження здорового молодняку та збільшення його продуктивності у подальшому.

В області для годівлі худоби та птиці використовуються відходи переробної промисловості, зокрема пивна дробина, жом, меляса, відвійка, відходи консервних комбінатів та харчові відходи кондитерських підприємств.

Для заміни викопного палива на альтернативні види енергоресурсів на основі біологічної сировини в області  2016 року вироблено  16,7 тис. тонн ріпаку.

В області нараховується майже 50 середніх та великотоварних підприємств, які в змозі надавати біологічну сировину для переробки її в енергоресурси.

Миколаївське підприємство ТОВ «Агропромислова компанія «ЄВГРОЙЛ» спеціалізується на виробленні електроенергії при утилізації біомаси.  Унікальність ТОВ «АПК «ЄВГРОЙЛ»  у тому, що підприємство працює на роздробленій деревині і лушпинні соняшнику. Енергогенеруючий комплекс потужністю 5 МВт допомагає економити 5%  природного газу від споживання м.Миколаєва. Крім того, підприємство здатне забезпечити теплом цілий мікрорайон міста, проте до цього комплексу не проведені відповідні комунікації. У короткострокових планах керівництва компанії значиться будівництво теплової електростанції потужністю 6 МВт, а також цеха підготовки деревини.

На базі ВАТ «Зелений Гай», що розташоване у Вознесенському районі,  встановлено лінію з переробки гілля після обрізки. Крім того, передбачено використання біомаси для виробництва біогазу, який спалюється в когенераційній установці типу Centо T120S (електрична потужність 125 кВт, теплова – 160 кВт). Біогазова установка може переробляти 10 тонн зеленої маси на добу, потужність – 2000 куб.м біогазу на добу. Тепло від охолодження електрогенератора використовуватися для опалення теплиці площею 15 соток. Очікувана економія в переведенні на природний газ становитиме близько               500 тис. куб. м на рік.

ПАТ «Зелений Гай» отримано в Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, ліцензію на виробництво пілетів з відходів основного виду діяльності (деревина).

Між Вознесенською райдержадміністрацією та керівництвом                         ПАТ «Зелений Гай» досягнуто домовленість щодо встановлення за рахунок коштів підприємства на об’єктах комунальної та бюджетної сфер котлів, що працюють на пілетах. За попередніми розрахунками впровадження зазначеного заходу дозволить зменшити на 20% споживання природного газу в районі.

У с. Степове Миколаївського району ТОВ «Октан-Дрім ЮГ» виробляє з рослинної сільськогосподарської культури (рапс) альтернативне моторне пальне марок А-92Е та А-95Е.

В області на базі Миколаївського державного аграрного університету та Миколаївського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій постійно проводиться навчання з підготовки кадрів для агропромислового комплексу та підвищення їх кваліфікації.

Розділ 6. «Розроблення та створення відповідних механізмів та заходів, спрямованих на скорочення викидів парникових газів у секторі «Лісове господарство».

З початку 2016 року лісогосподарськими підприємствами Миколаївського обласного управління лісового та мисливського господарства створено 241 га лісових культур. Відновлення лісів шляхом природного поновлення проведено на площі 119 га, здійснено доповнення зріджених лісових культур на площі    22 га.

За оперативними даними державними лісогосподарськими підприємствами проведено заходи з формування та оздоровлення лісів на площі 525 га, при цьому заготовлено 12,9 тис. м3 деревини. Рубки догляду проведено на площі                   20 га, під час яких заготовлено 0,3 тис. м³ деревини. Санітарні рубки проведено на площі 504 га і заготовлено 12,5 тис. м³ деревини.

Лісогосподарськими підприємствами проводилася роз'яснювальна робота та інформування населення щодо дотримання правил пожежної безпеки в лісах. Державною лісовою охороною у засобах масової інформації проведено                       187 виступів, 409 бесід та лекцій на протипожежну тематику.

З початку  2016 року здійснено такі заходи:

проведено 106 рейдів з дотримання правил пожежної безпеки в лісах державного лісового фонду, при цьому притягнуто до відповідальності                  5 осіб;

влаштовано 362 км мінералізованих смуг;

проведено догляд за протипожежними розривами та мінералізованими смугами протяжністю 2774 км;

перекрито 236 позапланових доріг;

виставлено 902 одиниці  наочної агітації.

Розділ 7. «Розроблення та створення відповідних механізмів та заходів, спрямованих на скорочення викидів парникових газів у секторі «Управління відходами»

У Миколаївській області діє обласна Програма поводження з твердими побутовими відходами на період до 2020 року, затверджена рішенням обласної ради від 21.11.2008 № 6, одним із основних завдань якої є впровадження роздільного збирання  твердих побутових відходів (далі – ТПВ).

У свою чергу, в населених пунктах області прийнято Програми поводження з твердими побутовими відходами, Правила благоустрою, санітарного утримання населених пунктів, які передбачають виконання заходів з організації роздільного збирання відходів.

У Миколаївській області роздільним збиранням охоплено близько 35 % потенційних утворювачів ТПВ. Найбільш активно роздільне збирання                    ТПВ впроваджується в містах: Миколаєві, Вознесенську, Южноукраїнську.

Частково охоплено роздільним збиранням ТПВ населення міст:  Первомайська, Очакова, Баштанки, Нового Бугу, Нової Одеси,  Снігурівки.

На сьогодні в м.Миколаєві роздільне збирання  ТПВ  впроваджено як експеримент на території окремих районів, зокрема мікрорайон Соляні                       (ТОВ «Вторма-Миколаїв»), мікрорайон Намив (НВП «Юнітеп ЛТД»). Зазначений експеримент є першим етапом до впровадження з 01.01.2018 роздільного збирання відходів на рівні міста  відповідно до вимог чинного законодавства України.

З метою забезпечення впровадження заходів щодо зменшення обсягів захоронення побутових відходів шляхом впровадження нових сучасних високоефективних методів їх збирання, перевезення, зберігання, переробки та утилізації виконавчим комітетом Миколаївської міської ради надано дозвіл на укладення договору між КП «Миколаївкомунтранс» та ТОВ «Гарант-С», яким передбачена співпраця з встановлення сортувального комплексу на міському полігоні твердих побутових відходів. Роботи в цьому напрямі тривають.

 

На виконання ст. 6 Кіотського протоколу до Рамкової конвенції Організації Об'єднаних Націй про зміну клімату 01.10.2012 підписано Договір про співробітництво з дегазації полігону твердих побутових відходів в м.Миколаєві

між КП «Миколаївкомунтранс» та ТОВ «ЛНК». Метою договору є будівництво комплексної інженерної споруди на полігоні твердих побутових відходів для дегазації полігону та виробництва електроенергії. Загальна вартість інвестиційного проекту становить 5 млн. євро. 2015 року КП «Миколаїв-комунтранс» та  ТОВ «ЛНК» завершили монтаж заводу по відбору біогазу з подальшою переробкою його в електричну енергію. В результаті впровадження проекту знижено викиди парникових газів за рахунок спалення метану, який накопичився в процесі захоронения відходів, що дозволяє підвищити рівень безпеки полігону твердих побутових відходів та обмежити його вплив на зміну клімату.

Южноукраїнською міською радою (рішення від 25.12.2012 № 785) затверджено Програму поводження з твердими побутовими відходами міста Южноукраїнська на 2013-2020 роки (далі - Програма), в якій передбачено заходи з фінансуванням.

На першому етапі виконання Програми планується здійснити першочергові заходи:

проектування нового полігона твердих побутових відходів;

рекультивацію діючого полігона твердих побутових відходів;

придбання сортувальної лінії та устаткування;

освоєння роздільного збирання окремих компонентів вторинної сировини в місцях утворення твердих побутових відходів з подальшим їх досортуванням, складуванням для реалізації;

оновлення в місті парків прибиральних, сміттєвозних машин.

На другому етапі планується здійснити:

введення в дію сортувальної лінії;

будівництво нового полігона твердих побутових відходів;

будівництво ділянки компостування органічних відходів рослинного походження в суміші з осадами стічних вод;

початок освоєння технології компостування орган

Всі новини →