Department of ecology and natural resources. Mykolaiv region, Ukraine » News
Homepage News Message About Department

News

Обережно кліщі!

02/06/2016

Епідемічна ситуація з іксодових кліщових бореліозів (ІКБ) в Україні з кожним роком ускладнюється. За рівнем захворюваності і поширеності, важкістю клінічного перебігу ІКБ є однією з найбільш актуальних проблем сучасної інфекційної патології багатьох країн Європи. Захворювання характеризується поліморфізмом клінічних проявів, серед яких найбільш характерними є ураження шкіри, нервової системи, опорно-рухового апарату, серця, перебігає як у маніфестній, так і в латентній формах, має схильність до рецидивів і хронічного перебігу. Несвоєчасна діагностика призводить до появи хронічних форм захворювання (3,5-10,6 % випадків), довготривалої непрацездатності та інвалідизації.
Випадки захворювань пов'язані з піками активності кліщів, які відмічаються навесні (кінець квітня - травень) та восени (вересень - початок жовтня). Під час спекотного та сухого літа активність кліщів значно зменшується. Проте, протягом кількох років в умовах аномально теплих зим окремі особин кліщів виявляють навіть у лютому.
звертаємо особливу увагу на важливість негайного звертання до лікаря-інфекціоніста при появі симптомів незалежно від самопочуття пацієнта, причому навіть в тих випадках, коли кліщ був швидко видалений з поверхні тіла. Для дослідження знятих кліщів на інфікованість збудниками бореліозу звертатись, за направленнями лікаря, до лабораторій особливо небезпечних інфекцій установ Держсанепідслужби України.
У зв'язку з відсутністю заходів специфічної профілактики особливе значення має виявлення хворих по ранніх клінічних ознаках та обов'язкова антибіотикотерапія з раціональною схемою, що дозволяє уникати важких пізніх ускладнень.
Широка пропаганда медичних знань, санітарна освіта населення можуть справити суттєву підтримку справі боротьби з ІКБ та іншими кліщовими інфекціями. Відновлення цього напряму медичної діяльності є надзвичайно доцільним і повинно проводитись на всіх рівнях державної охорони здоров'я.
 

Всі новини →