Department of ecology and natural resources. Mykolaiv region, Ukraine » News
Homepage News Message About Department

News

22 травня світ відзначає Міжнародний день біорізноманіття

23/05/2016

22 травня у багатьох країнах світу щорічно відзначається Міжнародний день біорізноманіття. Генеральна Асамблея ООН проголосила 22 травня Міжнародним днем біологічного різноманіття - саме в цей день у 1992 р  в Найробі була проведена конференція з прийняття узгодженого тексту Конвенції про охорону біологічного різноманіття.
Відзначення міжнародного дня біорізноманіття – чудова нагода для привернення уваги суспільства до необхідності раціонального використання природних ресурсів та підвищити обізнаність населення щодо принциповоï ролі біорізноманіття у підтримці життя на Землі.
Біологічне різноманіття - це фундаментальна основа життя, воно забезпечує його існування та розвиток. Збіднення біорізноманіття –  пряма загроза людству та сучасній біосфері в цілому. Зникнення з лиця Землі численних видів та цілих екосистем,  зростання загрози генному фонду веде до порушення екологічного балансу у біосфері та посилення деструктивних процесів.
Надмірне використання прісної води, енергетичних ресурсів, масова вирубка лісів, сучасні методи ведення  сільського господарства, інші види діяльності людини чинять руйнівний вплив на навколишнє природне середовище, що призводить до скорочення біологічного різноманіття. На сьогоднішній день під загрозою зникнення перебувають більш ніж 7 тисяч видів тварин і майже 60 тисяч видів рослин. Підраховано, що 60% екосистем планети вже не в змозі виконувати у повному обсязі екологічні функції, від яких залежить наше існування.
Участь України в збереженні біологічного різноманіття у світі та на власній території реалізується шляхом участі у міжнародних програмах та договорах, формуванням національної стратегії збереження та сталого використання біорізноманіття, розвитком законодавчої бази в цій галузі у відповідності із світовими тенденціями.
На території Миколаївської області згідно чинного природоохоронного законодавства та в рамках програм також ведуться системні роботи щодо збереження біорізноманіття. Головним шляхом збереження біорізноманіття в нашому регіоні виступає створення територій та об’єктів природно-заповідного фонду, де охороняються рідкісні та зникаючі види флори та фауни, унікальні та типові природні ландшафти та екосистеми.
Основними центрами збереження біологічного різноманіття на території області є об’єкти природно-заповідного фонду – національні природні парки «Білобережжя Святослава» та «Бузький Гард», регіональні ландшафтні парки – «Тилігульський» та «Приінгульський», єдиний на правобережній Україні степовий заповідник «Єланецький степ», який в поточному місяці було збільшено указом Президента України майже вдвічі. 
Окрім того, в області ведуться роботи щодо збереження рідкісних та зникаючих видів, занесених до Червоної книги України та інших охоронних списків, в тому числі міжнародних.
Миколаївський зоопарк, що також має статус об’єкту природно-заповідного фонду загальнодержавного значення, також проводить роботи по збереженню біологічного різноманіття. За період з 1990 року кількість рідкісних хребетних в зоопарку зросла більше ніж у тричі, і нині Миколаївський зоопарк вважається одним з найкращих у Європі.
 

Всі новини →