Department of ecology and natural resources. Mykolaiv region, Ukraine » News
Homepage News Message About Department

News

Зміни клімату на півдні України, що очікувати?

25/05/2023


    

24 травня 2023 року фахівцями Управління екології та природних ресурсів Миколаївської облвійськадміністрації взято участь в онлайн – зустрічі у форматі «Круглого столу» присвяченого презентації та обговоренню проміжних результатів оцінки ризиків та ступеня вразливості соціально – економічних секторів і природних складових Миколаївської області до змін клімату, отриманих в рамках реалізації проєкту ЄС «Посилення  спроможності  регіональних та місцевих  органів  влади  для  впровадження  та  застосування  законодавства  ЄС  у сферах  захисту  навколишнього  середовища,  протидії  кліматичним  змінам  та розвитку інфраструктурних проєктів».

Робота експертів була виконана за сприяння та підготовки вихідних даних для моделювання Управлінням екології та природних ресурсів Миколаївської облвійськадміністрації, Регіональним офісом водних ресурсів у Миколаївській області, Миколаївським обласним центром з гідрометеорології, Головним управлінням Держгеокадастру у Миколаївській області та Головним управлінням статистики у Миколаївській області.    

Для оцінки теперішнього стану навколишнього середовища області в роботі використано дані щодо температурного режиму, кількості опадів, вологості та потужності вітру за період 1961 – 2020 роки.

           В результаті досліджень встановлено, що за період з 1991-2020 років у порівнянні з даними періоду 1961-1990 роки аномалія середньої за рік температури склала +1,1 0С. Такі зміни спричинили збільшення тривалості теплого періоду з аномальними підвищеннями температури у липні – серпні та відсутності морозів до -250С у зимовий період, але зі збільшенням прояву ожеледиці.

           Експертами проєкту розроблено декілька сценарієві кліматичних змін області за періоди 2021-2040 р. р, 2041 – 2060р.р., 2081-2100р.р. з:

            найкращім варіантом RCP 4.5 де реалізуються програми з лісовідновлення та зміною традицій землеробства, зменшенням використання палива, збільшенням частки використання відновлювальних джерел енергії та ядерної енергетики;

           найгіршим варіантом RCP 8.5 де йде подальше зростання обсягів викидів парникових газів ( СО2,СН4, N2O,О3), політика скорочення яких не реалізується.

           Аналіз ситуації (моделювання) щодо змін клімату Миколаївської області виконано за 32 кліматичними чинникам у 10 категоріях: середня температура повітря (6 показників), екстремальна спека (5 показників), хвилі холоду та морози (4 показники), усереднені опади (5 показників), зливи та дощові паводки                            (3 показника), посухи, пожежонебезпечна погода, снігові та сніговий покрив (3 показника), швидкість приземного вітру (2 показника), прибережні чинники кліматичного впливу (2 показника).

          Як результат - відсутність впровадження заходів щодо зменшення впливу кліматичних змін та обсягів викидів парникових газів, в період 2081-2100 років, призводить до дуже високого рівня імовірності деструктивних змін клімату області за всіма категоріями аналізу.

           Таким чином, єдиний шлях до безпечного та комфортного навколишнього середовища, яке дозволяє зберегти особливості краю та забезпечити стабільний соціально – економічний розвиток області, це йти у рівень з європейськими країнами, інплементувати вимоги законодавства  ЄС  у сферах  захисту  навколишнього  середовища та впроваджувати заходи щодо протидії  кліматичним  змінам.

Всі новини →