Управление экологии и природных ресурсов. Николаевская область, Украина » Новости
Українська | Русский | English
Главная Про управление Новости Сообщение

Новости

Уперше з 2013 року в Миколаївській області створені нові об`єкти природно-заповідного фонду

19/09/2019

 Рішенням Миколаївської обласної ради від 18.09.2019 року створено шість нових ландшафтних заказників місцевого значення:

-         ландшафтний заказник «Міщанська балка» в Первомайському районі загальною площею 96,72 га;

-         ландшафтний заказник «Каньйон річки Чичиклія» в Веселинівському районі загальною площею 115,44 га;

-         ландшафтний заказник «Сергіївський» в  Братському районі» загальною площею 87,66 га;

-         ландшафтний заказник «Новобірзулівський» а Баштанському районі загальною площею 81,43 га;

-         ландшафтний заказник «Христофорівські плавні» в Баштанському районі загальною площею 1094,82;

-         ландшафтний заказник «Лагодівський» в Казанківському районі загальною площею138,16 га;

Загальна площа створених об’єктів  становить 1614,23 га. Відсоток заповідності Миколаївської області збільшено до3,14%, а кількість об’єктів ПЗФ – до 147.Площа природно-заповідного фонду Миколаївської області тепер становить 77 064,5 га.

Створення нових об’єктів – значний прорив у сфері розвитку природно-заповідного фонду Миколаївської області. Останній раз нові об’єкти місцевого значення створювалися у 2013 році, тобто шість років тому, і їх загальна площа була скромнішою – 957,22 га.

            Кожен зі створених ландшафтних заказників – це унікальна природна територія, де збереглися цінні природні комплекси, ландшафти і значна кількість рідкісних та зникаючих видів флори та фауни, занесених до Червоної книги України та інших охоронних списків. Так, в межах ландшафтного заказника «Каньйон річки Чичиклія» налічується 16 видів тварин та 3 види рослин, занесених до Червоної книги України,  в межах заказника «Новобірзулівський» - 9 видів тварин та 10 видів рослин, «Лагодівський» - 11 видів тварин та 3 рослин, «Сергіївський» - 10 видів тварин та 5 – рослин, «Міщанська балка» - 11 видів тварин та 6 рослин.

Серед інших, статусу об’єкту природно-заповідного фонду – ландшафтного заказникам «Христофорівські плавні» набула територія особливого  природоохоронного значення, що входить до української частини Смарагдової мережі Європи (код об’єкту UA0000216), чию високу природоохоронну цінністьпідтверджено на міжнародному рівні і визнано Європейським союзом. 

Управління екології та природних ресурсів висловлює щиру подяку всім, хто сприяв створенню нових об’єктів природно-заповідного фонду та  депутатам Миколаївської обласної ради, що прийняли відповідальне рішення про надання цінним у природоохоронному відношенні землям статусу, який дозволить забезпечити їх збереження та сталий розвиток.

Всі новини →