Управление экологии и природных ресурсов. Николаевская область, Украина » Новости
Українська | Русский | English
Главная Про управление Новости Сообщение

Новости

Шановні жителі Миколаївщини!

12/05/2015

Останнім часом проблема неконтрольованого спалювання сухостою, очерету, зрізаного ґілля та стерні набрала значного масштабу. Спалювання рослинних залишків в Україні заборонено ст. 77-1 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення», ст. 16 та 22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» та законодавством України про охорону земель. Спалювання рослинності на узбіччях доріг, схилах балок та пасовищах категорично заборонено законом і тягне за собою штрафні санкції.

Шкода від спалювання рослинних залишків багатогранна і небезпечна. Отруйний дим, який утворюється при спалюванні рослинних залишків, містить подразнюючі речовини та канцерогенні компоненти. Дим, основним компонентом якого є оксид вуглецю, складається з мікроскопічних часток, які містять компоненти-забруднювачі. При попаданні в дихальні шляхи ці частинки досягають найглибших ділянок легень і здатні акумулюватися. Регулярне вдихання цих частинок викликає загострення хронічних захворювань людей, в тому числі бронхітів, бронхіальної астми та інших хвороб дихальних шляхів, погіршується робота серця, загострюється алергія, їдкий дим подразнює слизові оболонки очей. Крім того, до складу диму входять пил, оксид вуглецю, діоксини, сполуки нітрогену, важкі метали та велика кількість канцерогенних сполук. Проблема спалювання рослинних решток тягне за собою і додаткову проблему, суть якої полягає в тому, що зі стернею, очеретом і сухим ґіллям горить і безліч сміття, що посилює забруднення атмосфери. Наприклад, при спалюванні поліетиленового пакету в повітря викидається понад 70 різноманітних органічних та неорганічних сполук.

Окрім згубного впливу на здоров’я людини, спалювання сухої рослинності безпосередньо впливає на тваринний та рослинний світ. У вогні гинуть дрібні тварини, які мешкають на територіях, де відбувається самовільне випалювання. Під час спалювання водно-болотної рослинності руйнуються місця гніздувань навколоводних птахів, які гніздяться в сухому очереті. Випалювання в одному й тому ж місці призводить до зміни видового складу рослин. Під час пожеж у лісах вигорає лісова підстилка, де мешкають різноманітні комахи та інші живі організми. Спалювання листя, сухих гілок, очерету та стерні впливає і на ґрунтовий покрив, адже вигорають рослинні залишки та гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. Спалювання стерні на полях, де проходять лінії електропередач, може стати причиною їх замикання. Крім того, вогонь пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння.

Тож давайте будемо небайдужі до якості повітря, власного здоров'я та здоров'я оточуючих і, враховуючи вимоги чинного законодавства, утримуватися від спалювання сухостою, очерету, сухих гілок та стерні.

Всі новини →