Управление экологии и природных ресурсов. Николаевская область, Украина » Новости
Українська | Русский | English
Главная Про управление Новости Сообщение

Новости

За підсумками наради з керівниками Департаментів екології та природних ресурсів обласних державних адміністрацій і міста Києва та керівниками установ природно-заповідного фонду Мінприроди визначено основні пріоритети діяльності цих установ на 2016 рік

12/02/2016

3 лютого в приміщенні Мінприроди відбулася нарада під головуванням Заступника Міністра - керівника апарату Коломієць С.Л. з питань удосконалення управління установами природно-заповідного фонду (далі - ПЗФ), підвищення їх ролі у збереженні біорізноманіття та економічному розвитку регіонів, налагодження співпраці з місцевими органами влади, обміну досвіду у цій сфері.

Нарада відбулась за участі керівників профільних департаментів, керівництва Департаментів екології та природних ресурсів обласних державних адміністрацій та міста Києва, Асоціації природоохоронних територій України, Державної екологічної інспекції України та установ ПЗФ Мінприроди.

У ході наради розглянуто питання щодо удосконалення діяльності установ ПЗФ Мінприроди з виконання основних завдань, співпраці з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, формування пріоритетів діяльності установ ПЗФ Мінприроди на 2016 рік.

Учасники наради заслухали кращі приклади досвіду установ ПЗФ Мінприроди в частині розроблення та впровадження наукових рекомендацій щодо збереження та відновлення природних комплексів і об’єктів, особливості діяльності служби державної охорони установ ПЗФ, розвитку міжнародної співпраці в біосферних резерватах, створення умов для рекреаційної діяльності із залученням місцевого бізнесу, організації еколого-освітньої діяльності щодо співпраці з місцевими громадами.

У ході наради обговорено питання сприяння місцевих органів влади в забезпеченні приміщеннями спеціальних адміністрацій установ ПЗФ Мінприроди, а також проблеми інвентаризації та візуалізації територій ПЗФ та шляхи їх вирішення (на прикладі Київської області).

Особливу увагу на нараді приділено питанню посилення ролі Департаментів екології та природних ресурсів ОДА в організації та розвитку установ ПЗФ.

За результатами наради визнано за необхідне створення комунікативної групи з реформування та впровадження природоохоронного законодавства, а також сформовано пріоритети діяльності установ ПЗФ Мінприроди на 2016 рік:

Розроблення та впровадження наукових рекомендацій (програм, планів дій) щодо збереження і відтворення рідкісних видів рослинного і тваринного світу, занесених до Червоної книги України та міжнародних конвенцій, відновлення порушених корінних природних комплексів, гідрологічного режиму, збереження та відновлення рослинних угруповань, що історично склалися, запобігання проникненню та контролю за чужорідними видами рослин і тварин.

Підвищення ефективності діяльності служб державної охорони установ природно-заповідного фонду шляхом налагодження співпраці з правоохоронними органами, органами державного нагляду (контролю) та громадськістю.

Налагодження співпраці з установами природно-заповідного фонду країн Європейського Союзу, зокрема в частині збереження видів, що охороняються Бернською конвенцією.

Щодо рекреаційної діяльності:

налагодження на постійній основі співпраці з організаціями та приватними підприємцями, що надають туристичні послуги в регіоні;

створення умов для формування якісного туристичного продукту для окремих цільових груп відвідувачів/туристів, різних сезонів, різної тривалості;

організація на постійній основі волонтерських та соціальних туристичних програм.

Створення позитивного іміджу установи природно-заповідного фонду і забезпечення підтримки її природоохоронної діяльності місцевим населенням та відвідувачами.

Забезпечення спеціальних адміністрацій новостворених установ природно-заповідного фонду адміністративними приміщеннями.

Посилення співпраці з місцевими органами влади, зокрема Департаментами екології та природних ресурсів обласних державних адміністрацій, розроблення комунікаційної та координаційної стратегій.

Всі новини →