Управление экологии и природных ресурсов. Николаевская область, Украина » Новости
Українська | Русский | English
Главная Про управление Новости Сообщение

Новости

Про проведення операції "Первоцвіт"

01/03/2016

Щороку у весняний період триває масова торгівля ранньоквітучими видами рослин, в тому числі занесеними до Червоної книги України, які є рідкісними і перебувають під загрозою знищення. Висока декоративність та ранній термін цвітіння таких видів рослин як підсніжник складчастий, білоцвіт весняний, цикламен Кузнєцова, шафран весняний та інші призводить до того, що збут цих рослин виходить далеко за межі їх ареалу зростання. Ці об’єкти рослинного світу у значних обсягах вивозяться у великі міста України, Словаччини та Угорщини. Масове збирання ранньоквітучих видів рослин призводить до знищення популяції їх окремих видів.

З метою боротьби з браконьєрством і торгівлею найбільш вразливими об’єктами природних ресурсів у 1973 році укладено Конвенцію про міжнародну торгівлю видами дикої фауни та флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES), яка відома також під назвою Вашингтонська конвенція, до якої 14 травня 1999 року приєдналась і Україна. Серед рідкісних видів ранньоквітучих диких рослин, які підлягають особливій охороні на території Одеської області, до CITES занесені всі види підсніжників та цикламенів, а також горицвіт весняний, всі їх частини та похідні.

Задля збереження видів рослин, занесених до Червоної книги України, Міністерство екології та природних ресурсів України щороку ініціює проведення операції «Первоцвіт», метою якою є запобігання протиправному збиранню, продажу, та вивезенню за межі України рідких видів рослин. До цієї акції залучаються державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища, працівники органів внутрішніх справ, лісової охорони, громадські організації, засоби масової інформації.

Недбайливе зривання первоцвітів, які не занесені до Червоної книги України може призвести до їх знищення. Дбайливе ставлення до природи дасть кожному можливість насолодитись весняним ароматом квітів в період березневих свят під час відпочинку в лісах, тому залишимо первоцвіти в тих місцях, де вони виросли!

Всі новини →