Управління екології та природних ресурсів. Миколаївська область, Україна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Про управління Повідомлення Новини

Новини

Першоцвіти Миколаївщини та їх збереження

11/03/2020

У 2020 році через дуже м’яку зиму спостерігається раннє цвітіння первоцвітів - групи рослин, розпускання квітів у яких відбувається ранньою весною. В Миколаївській області налічується 14 видів ранньоквітучих рослин, занесених до Червоної книги України, популяції яких дуже вразливі через значне скорочення місць зростання внаслідок господарського освоєння території області. 

Тотальне розорювання степів привело до того, що популяції первоцвітів збереглися лише на території так званих «неугідь» - перелогів, балок, та інших місць, що не використовуються для ведення сільського господарства.  Випалювання рослинності завдає природі дуже значної шкоди – рослини гинуть у вогні, першоцвіти так  і не встигають дати насіння, що призводить до деградації та повного знищення їх популяцій. Також випалювання знищує комах, дрібних тварин, забруднює атмосферне повітря та може призвести до виникнення неконтрольованих пожеж на значних площах, ставлячи під загрозу поля, лісові насадження та безпеку людей.

Навесні на території області спостерігається сплеск незаконної торгівлі рідкісними рослинами. Всупереч тому, що види рослин, занесені до Червоної книги України згідно чинного природоохоронного законодавства підлягають особливій охороні і їх знищення чи пошкодження заборонені, їх продають як букети або для подальшої пересадки.

Продаж букетів першоцвітів та цілих рослин є незаконним і призводить до того, що позбавлені квітів рослини не зможуть дати насіння, а отже наступного року їх кількість ще більше скоротиться. Викопування рослин із корінням, цибулинами та бульбами також збіднює популяцію, а покупець подібної «розсади», скоріше всього, все одно не матиме гарної клумби, оскільки першоцвіти часто потребують особливих умов для зростання.

Випалювання рослинності та торгівля рідкісними видами сприяє зникненню популяцій їх видів на території Миколаївської області, руйнуванню останніх залишків степових екосистем та завдає непоправних втрат біорізноманіттю.

 

Кравченко Ю.А.

заступник начальника відділу управлінн

екології та природних ресурсів

              Миколаївської облдержадміністрації        

Всі новини →