Управління екології та природних ресурсів. Миколаївська область, Україна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Про управління Повідомлення Новини

Новини

Приватне споживання: виробництво текстилю в Євросоюзі займає четверту сходинку за ступенем навантаження на навколишнє середовище після продуктів харчування, будівництва, транспорту

11/12/2019

 Відповідно до даних бюлетеню Європейської агенції охорони довкілля (далі  - ЄАОД), опублікованого 19.11.2019, споживання одягу, взуття та домашнього текстилю в Євросоюзі щороку потребує близько 1,3 т сировинних матеріалів та більше ніж 100 м³ води на особу. Широкомасштабні зміни у сфері безвідходної економіки у виробництві та споживанні текстилю необхідні для скорочення викидів парникових газів, споживання ресурсів та зменшення навантаження на природу.

Бюлетень ЄАОД «Текстиль у безвідходній економіці  Європи» надає останні докази впливу на навколишнє середовище та клімат від споживання текстильних продуктів таких як одягу та взуття, килимового покриття та фурнітури в Євросоюзі. Бюлетень розроблено на підставі технічного звіту Європейського тематичного центру з питань відходів та сировини  ЄАОД у сфері Зеленої економіки.

Згідно з аналізом ЄАОД, для виробництва та споживання одягу, взуття та домашнього текстилю, що продано у Євросоюзі 2017 року, було використано 1,3 т сировинних матеріалів та 104 м³ води на одну особу Євросоюзу. Біля 85% цих матеріалів та 92% води використано в інших регіонах світу.

Враховуючи споживання води та використання сировинних матеріалів, одяг, взуття та домашній текстиль займають четверте місце за рівнем споживання в Євросоюзі після продуктів харчування, будівництва та транспорту. Зазначена група товарів спричиняє найбільший вплив на використання земельних ресурсів (після продуктів харчування), також значне забруднення відбувається шляхом утворення хімічних речовин та забруднення води, включаючи пластик з мікроволокон, що утворюється шляхом прання у зв’язку із негативними соціальними чинниками.

Бюлетень ЄАОД також показує, що виробництво одягу, взуття та домашнього текстилю для європейців спричиняє викиди, які оцінюються як 654 кг CO2  у перерахунку на душу населення  Євросоюзу, що призвело до того, що текстиль став п’ятим найбільшим джерелом викидів CO2, що пов’язано із приватним споживанням. Біля ¾ цих викидів відбулися  поза межами Євросоюзу.    

Безвідходна економіка у сфері текстилю

Заходи та принципи безвідходної економіки, такі як екодизайн та повторне використання, створюють можливості для пом’якшення впливу від виробництва та споживання текстилю  на довкілля та клімат – наведено у бюлетені ЄАОД.

Діюча політика Євросоюзу вимагає від країн - членів збирати текстиль окремо до 2025 року та гарантувати, що це окремо зібране сміття має бути спалено або передано на звалище.

Відповідно до принципів ЄАОД, безвідходні  бізнес-моделі у текстильній промисловості, такі як оренда, обмін та повернення і перепродаж – мають бути впроваджені у широкому масштабі разом із політичною підтримкою, направленою на сировину та дизайн, виробництво та розповсюдження, використання та повторне використання, збір та переробку. Це може включати заходи подібні екологічному виробництву та екотоварну політику, екодизайн, надійні стандарти, «зелену» державну закупівлю, безпечну та екологічну сировину,  профілактичні заходи щодо утворення  відходів та розширену відповідальність виробника, маркування та стандартизацію.

Переклад: гол. спеціаліст Жарікова Є. https://www.eea.europa.eu/highlights/private-consumption-textiles-eus-fourth-1

Всі новини →