Управління екології та природних ресурсів. Миколаївська область, Україна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Про управління Повідомлення Новини

Новини

Необхідність більшої кількості заходів для захисту найбільш незахищених верств населення Європи від атмосферного забруднення, шуму та екстремальних температур

20/03/2019

Необхідно розробити цілеспрямовані дії для кращого захисту найбідніших верств населення, осіб похилого віку та дітей від небезпеки, яку може становити атмосферне і шумове забруднення, екстремальні температури, особливо у східних та південних регіонах Європи. Звіт Європейської агенції  охорони довкілля (далі  - ЄАОД), опублікований 04.02.2019, містить застереження щодо здоров’я найбільш незахищених верств населення Європи, незважаючи на загальні показники покращення якості довкілля Європи.

Звіт ЄАОД «Нерівна схильність та нерівний вплив: соціальна вразливість  до атмосферного забруднення, шуму та екстремальних температур в Європі» привертає увагу до зв’язків між соціальними та екологічними проблемами в Європі. Співвідношення цих екологічних загроз та впливу, що вони мають на здоров’я людей, чітко співпадає з різницею між рівнями доходу, безробіття та освіти по Європі.

У той час, коли політика та законодавство Євросоюзу протягом останніх років призвели до покращень умов життя, як з економічного, так і з екологічного боку, регіональна нерівність все ж таки зберігається. У Звіті підкреслюють, що узгодження соціальної та екологічної політики призвело до прогресу в діях місцевої влади, які необхідні для успішного вирішення екологічних проблем з юридичного боку. 

«Європейська Комісія неодноразово робила акценти на екологічних проблемах, та необхідності їх вирішення. Після аналізу цих проблем, можна з’ясувати, яким чином ми захищаємо уразливих, слабких та беззахисних. ЄАОД відмічено, що Звіт розглядає найбідніші верстви населення, осіб похилого віку та молодь, як ті групи населення, які найбільш уразливі до забруднення повітря, надмірного рівня шуму та екстремальних температур. У У Звіті вказано, що наші зусилля направлені на те, щоб запевнити: ми – Європа, що захищає всіх» - поінформував Кармену Велла, Комісар Євросоюзу з питань  екології, судноплавства та риболовства.

«Незважаючи на значний успіх європейської політики у сфері покращення якості нашого життя та захисту довкілля протягом останніх років, ми знаємо, що в Євросоюзі може бути зроблено більше для того, щоб всі європейці були впевнені, незалежно від віку, доходу та освіти, що вони добре захищені від негативних факторів довкілля, з якими ми стикаємось» - поінформував Хенс Брюнінкс, виконавчий директор ЄАОД

Важливі висновки

Атмосферне та шумове забруднення

-  Регіони Східної Європи (включаючи Польщу, Словаччину, Угорщину, Румунію та Болгарію) та регіони Південної Європи (включаючи Іспанію, Португалію, Італію та Грецію), де рівень доходів та освіти нижчий та показники безробіття вищі, ніж в середньому по Європі, більш уразливі до забруднювачів повітря, включаючи тверді частинки та приземний рівень озону.

-  В успішних регіонах, включаючи великі міста, є тенденція до перевищення середніх рівнів викиду діоксиду азоту (NO2), в основному завдяки високій концентрації руху на дорогах та економічній діяльності. Проте, в цих же регіонах є бідні верстви населення, де існує тенденція до впливу більш високих місцевих рівнів NO2 .

-  Схильність до шумового забруднення більш локалізована, ніж до атмосферного забруднення та рівні забруднення оточуючого середовища значно різняться на коротких дистанціях. Аналіз не підтвердив попередній зв'язок між рівнями шумового забруднення у великих містах та низьким доходом місцевих громадян, припускаючи, що великі міста з біднішим населенням мають вищі рівні шуму. 

Екстремальні температури

-   Південні та південно-східні регіони Європи більш схильні до впливу високих температур. Багато регіонів Болгарії, Хорватії, Греції, Італії Португалії та Іспанії також характеризуються низьким рівнем доходу та освіти, високими рівнями безробіття та більшістю населення похилого віку. Ці соціально-демографічні фактори можуть зменшити індивідуальну властивість відповідати та уникати теплового впливу, таким чином отримуючи у результаті негативний вплив на здоров’я.

- У деяких частинах Європи значна кількість населення нездатна зберігати свої будинки достатньо теплими через низьку якість домогосподарства та ціну енергії. Як наслідок продовжують з’являтися  хвороби та жертви, пов’язані з впливом низьких температур. 

Що зроблено для розв’язання проблеми?

Євросоюзом за останні десятиріччя в цілому зроблено значний прогрес у скороченні забруднення атмосферного повітря, та країни-члени реалізували різні політичні рішення Євросоюзу для покращення адаптації до зміни клімату. Регіональна політика Євросоюзу підтвердила цю ефективність в адресній допомозі, враховуючи соціальну та економічну нерівність. Регіональна та місцева влада також активні у зменшенні впливу чинників довкілля на більш уразливі члени суспільства:

-  Удосконалене просторове планування та управління дорожнім рухом, подібне створенню зон з низьким рівнем викидів у великих містах, допомагають зменшити схильність до забруднення атмосферного повітря та шуму на площах, де проживають соціально уразливі групи населення.

-  Заборона на використання в домогосподарствах певних видів палива для опалення, подібних вугіллю, також призводить до покращення якості атмосферного повітря у зонах з низьким доходом. Проте, це необхідно поєднувати з субсидіями для заміни на більш екологічні види опалення для домогосподарств з низьким доходом.

-  Приклади дій, спрямованих на захист дітей від авіаційного та дорожнього шуму, включають забезпечення шумовими бар’єрами та захисними конструкціями на відкритих ігрових майданчиках.

-  Державна та місцева влада багатьох країн ввели в дію плани для покращення надання швидкої допомоги особам похилого віку та іншим уразливим групам населення протягом періоду спеки або морозу. Це часто підтримується суспільством або ініціативами сектору волонтерів.

-  Адаптація до зміну клімату допомагає підготуватися до розповсюджених екстремальних періодів спеки. Наприклад, забезпечення більш зеленого середовища допомагає охолодити центри міст, що в свою чергу позитивно впливає на стан здоров’я та якість життя,  створюючи вигоди для  проживання місцевим мешканцям.

Довідка щодо оцінки

Забруднення та інші чинники довкілля створюють ризики для  здоров’я кожного, проте мають більш значний вплив на окремих людей залежно від їх віку або стану здоров’я. Індивідуальна властивість уникати або адаптуватися до цих чинників також пов’язана з їх доходом, статусом працевлаштування або рівнем освіти. Звіт ЄАОД оцінює зв’язки між соціальною та демографічною нерівностями та вразливістю до атмосферного забруднення, шуму та екстремальних температур на різних рівнях в Європі.

Фото © Elena Georgiou, My City /EEA

Переклад з англійської: головний спеціаліст відділу регуляторної та дозвільної діяльності - Є. Жарікова

Всі новини →