Управління екології та природних ресурсів. Миколаївська область, Україна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Про управління Повідомлення Новини

Новини

19 грудня відбувся круглий стіл на тему «Збереження та розвиток природно-заповідного фонду Миколаївщини: окремі напрямки діяльності», організований управлінням екології та природних ресурсів Миколаївської обласної військової адміністрації

22/12/2023

 

З вітальним словом виступили перший заступник начальника Миколаївської обласної військової адміністрації Георгій Решетілов, голова постійної комісії обласної ради Алла Ряжських.

Учасники круглого столу - керівники установ природно-заповідного фонду області, Південного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства, Південного лісового офісу, Спеціалізованої екологічної прокуратури.

З питання щодо діяльності установ природно-заповідного фонду в умовах окупації територій доповіли заступник директора національного природного парку «Білобережжя Святослава» Павло Холодняк, старший науковий співробітник, в.о. директора регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса» Костянтин Редінов. Майже з початку повномасштабного вторгнення Кінбурнський півострів, що має національний та міжнародний природоохоронний статуси, знаходиться в окупації.

Про перспективи співпраці з питань збереження природно-заповідного фонду на землях держлісфонду в частині оформлення охоронних зобов’язань, потреб визначення на місцевості меж заповідних територій розповів начальник Південного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Олег Ткач. Лісові господарства ДП «Ліси України» є найбільшими в області користувачами земель зі статусом природно-заповідного фонду.

Обговорили питання щодо перспектив відновлення природних комплексів на Кінбурнській косі після такої очікуваної деокупації.

Для притягнення агресора до відповідальності та компенсації завданої шкоди важливою є фіксація довоєнного стану довкілля, у даному випадку, орнітофауни на Кінбурні. Саме з цією метою створили унікальне видання - еколого-фауністичний довідник «Птахи Кінбурнської коси». Довідник містить інформацію про 283 види птахів, які фіксувались на території Кінбурнської коси. Його автори Костянтин Редінов та Зіновій Петрович, що проводили багаторічні дослідження орнітофауни на Кінбурні. На круглому столі відбулася презентація результатів цих досліджень.

Про стратегію розвитку природного заповідника «Єланецький степ»: досягнення та перспективи ознайомила присутніх директор заповідника Галина Драбинюк. На онлайн зв’язку був голова Українського товариства охорони птахів Олег Дудкін. УТОП та міжнародні партнери протягом цього року надавали таку важливу для функціонування заповідника підтримку – відремонтовано огорожу вольєру, встановлено нові ворота та модульний будиночок для служби охорони.

Про дослідження Миколаївської області в частині впливу війни на грунти, збереження біорізноманіття, перспективи для розширення площі природно-заповідного фонду, наявності особливо цінних природних комплексів (степів) на онлайн включенні розповіли голова правління ГО «Українська природоохоронна група» Олексій Василюк та експерт цієї організації  Віктор Скоробогатов. На Миколаївщині протягом поточного року було декілька експедицій представників Українська Природоохоронна Група - UNCG. Результати досліджень увійшли до нового видання «Поствоєнний розвиток природно-заповідного фонду Миколаївської області».

Про діяльність установ природно-заповідного фонду в умовах воєнного стану розповіли в.о. директора національного природного парку «Бузький Гард» Владислав Артамонов, в.о. директора регіонального ландшафтного парку «Тилігульський» Олександр Дьяченко, в.о. директора регіонального ландшафтного парку «Приінгульський» Сергій Куценко.

Владислав Артамонов також розповів про результати досліджень щодо вивчення впливу військових дій на території природно-заповідного фонду Миколаївської області, перспективи створення нових заказників, картування біотопів.

Обговорили питання щодо встановлення на місцевості меж територій та об’єктів природно-заповідного фонду, створення охоронних зон для збереження біорізноманіття в лісах.

Начальниця управління екології та природних ресурсів Миколаївської обласної військової адміністрації Олександра Єфименко зазначила, що координація зусиль та співпраця є важливими для збереження та відновлення природно-заповідного фонду.

Захід проходив за підтримки та на базі Центральної міської бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького, модерувала крглий стіл заступниця директора Любов Варюхіна.

Центральна бібліотека ім. М.Л. Кропивницького  м. Миколаїв вже вкотре стає майданчиком для обговорення питань, що стосуються стану довкілля.

Всі новини →