Управління екології та природних ресурсів. Миколаївська область, Україна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Про управління Повідомлення Новини

Новини

Одним із пріоритетів Уряду Швеції в Україні в межах реалізації Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) став захист довкілля

09/10/2023

У вересні 2023 року за фінансової підтримки Уряду Швеції в межах реалізації Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні стартував проєкт щодо впровадження інтерактивної онлайн –платформи моніторингу річок України.

  

Вирішення проблеми захисту водних обєктів від забруднення є однією із важливіших складових, що забезпечують розвиток та безпеку життєдіяльності нації. Відповідно до Водної стратегі України на період до 2050 року (схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 09.12.2022 № 1134-р), як ціль №1 визначено - «Забезпечення рівного доступу до якісної і безпечної для здоров’я людини питної води і належних санітарно-профілактичних заходів». Досягнення запланованого не можливе без організації потужної сучасної мережі спостереження за якістю питних водотоків в режимі онлайн. Особливої  актуальності вирішення цього питання набуває в умовах  війни.

З метою розбудови існуючої системи моніторингу вод, ПРООН разом зі спеціалістами Світового центру даних «Геоінформатика та сталий розвиток» і Асоціації професіоналів довкілля (PAEW) запускає в Україні проєкт інтерактивної онлайн – платформи моніторингу річок на прикладі Чернігівської області, де до роботи в проєкті  долучились фахівці КП «Чернігівводоканал» - підприємства, що входить до переліку найбільших забруднювачів водних ресурсів України, внаслідок скиду каналізаційних стоків.

Запропонована система онлайн-моніторингу водних артерій охоплює дешборди, вебкарти та інші зведені дані, які демонструють стан забруднення поверхневих вод. Для глибшого розуміння характеристик забруднення система пропонує діаграми та інші інструменти динамічного аналізу. Ці ресурси дозволяють користувачам відстежувати тенденції забруднення в режимі реального часу та визначати фактори, що спричиняють значне збільшення концентрації шкідливих речовин у поверхневих водах.

Система також пропонує інструменти для аналізу впливу сільськогосподарської та промислової діяльності на якість поверхневих вод. Такий поглиблений аналіз є цінним для виявлення потенційних джерел забруднення та спрямування зусиль для їх усунення.

У подальшому разом з Урядом Швеції та національними партнерами система онлайн-моніторингу буде масштабуватись на національному рівні та запровадитись по всій країні. Серед  перших п’яти областей  - Миколаївська область, де джерела питного водопостачання населення є вкрай обмеженими.

Інформаційне джерело - сайт ПРООН (https://www.undp.org/)

 

Всі новини →