Управління екології та природних ресурсів. Миколаївська область, Україна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Про управління Повідомлення Новини

Новини

До уваги громадськості!! води водойм Чорного моря, Бузького лиману, Дніпро – Бузького лиману, річок Інгулець, Інгул та Південний Буг (нижче м. Нова Одеса) небезпечні

20/06/2023

Внаслідок підриву Каховської ГЕС, що спричинило масштабне затоплення сільськогосподарських угідь та підтоплення населених пунктів Херсонської і Миколаївської областей, нагадуємо про небезпеку, яка пов’язана із забрудненням акваторії Дніпро-Бузького лиману, Бузького лиману р. Інгулець і опосередковано вод річок Південного Бугу та Інгулу.

Перше, що требі розуміти, води поверхневих водойм ще достатньо тривалий час будуть небезпечні для купання та використання без попереднього обеззараження для господарсько – побутових потреб.

Водний баланс річок складається з поповнення не тільки атмосферними опадами, а здебільше за рахунок стоку малих водотоків (струмки) та  підземних вод.

Хвиля дніпровської води, що утворилась внаслідок аварії на Каховській греблі, змила до Дніпро - Бузького та Бузького лиманів, протитоком занесла до вод р. Інгулець, р. Південний Буг та р. Інгул нітрати з сільськогосподарських угідь, нафтопродукти, біологічні рештки, відходи руйнувань з території населених пунктів та лісових зон.

Забруднюючі речовини та носії вірусних і бактеріальних інфекцій потрапили до всіх складових поверхневого стоку (підземні води та малі водотоки), що складають водний баланс крупних водотоків, задіяних у промисловому та культурно – побутовому використанні.

Процес насичення забруднюючими компонентами основних водотоків є поступовим, на швидкість та небезпеку якого впливають сезонне підвищення температури і можливість підсилення класу небезпеки речовин через сполучення одне з одним. Так, у нафти є побічна властивість, її вуглеводи здатні розчиняти ряд інших забруднюючих речовин, таких як пестициди, важкі метали, які разом із нафтою концентруються в приповерхньому шарі і ще більше отруюють його.

Таким чином, застережуємо від купання у вказаних вище водних об’єктах, вилову риби та миття харчових продуктів (у разі забору води поза мереж централізованого водопостачання).

Розпорядженням керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації техногенного характеру регіонального рівня, пов’язаної з підривом російською федерацією Каховської ГЕС від 15.06.2023 № 6, на період з 15.06.2023 – 01.07.2023 заборонено на території Миколаївської області:

купання у водних об’єктах: Чорне море, Бузький лиман, Дніпро – Бузький лиман, річки Інгулець, Інгул та Південний Буг нижче м. Нова Одеса;

любительське та промислове добування (вилов) водних біоресурсів в таких водних об’єктах: Чорне море, Бузький лиман, Дніпро – Бузький лиман, річки Інгулець, Інгул та Південний Буг нижче м. Нова Одеса;

реалізація водних біоресурсів без документів походження та/або добутих (виловлених) у вищевказаних водоймах.

Державна Установа «Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» працює у режимі підвищеної готовності для запобігання виникненню загрози санітарному та епідемічному благополуччю населення області.

Результати досліджень щоденно публікуються на сайті установи у розділі «Новини-офіційна хроніка» за посиланням https://mocdc.mk.ua/news/

 

Всі новини →