Department of ecology and natural resources. Mykolaiv region, Ukraine » News
Homepage News Message About Department

News

Відновлювальні джерела енергії мають критичне значення для переходу на використання безвуглеводневих джерел енергії у Євросоюзі, проте вибір технології має важливе значення для якості повітря

11/02/2020

Згідно з бюлетенем, опублікованим Європейською агенцією охорони довкілля (далі - ЄАОД) 19.12.2019 збільшення використання відновлювальних джерел енергії з 2005 року грає значну роль у скороченні викидів парникового газу по всьому Євросоюзу. Багато різних видів відновлювальних джерел енергії, включаючи такі, які беруть енергію від вітру, сонця, геотермальна енергія або теплові насоси, також ефективні у скороченні викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, проте результат отримуємо неоднозначний, що пов’язано зі спалюванням біомаси замість викопного палива, особливо у домогосподарствах.

Бюлетень ЄАОД «Відновлювальні джерела енергії в Європі: ключ до кліматичних цілей, проте забруднення повітря потребує уваги» показує впровадження відновлювальних джерел енергії в Євросоюзі з 2005 року та їх внесок для виконання кліматичних та енергетичних цілей.  Також у бюлетені проаналізовано ефект від росту використання відновлювальних джерел енергії на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря. В основу бюлетеня ЄАОД покладено детальний аналіз звіту  «Відновлювальна енергія в Європі  - 2019. Ріст за попередній рік  та опосередкований вплив», який підготовлено Європейським спеціалізованим центром з енергетики та кліматичних змін.

Бюлетень ЄАОД показує, що частка відновлювальних джерел енергії у загальному споживанні енергії постійно збільшується, як на рівні Євросоюзу, так і на рівні  більшості країн-членів. Відповідно до попередньої оцінки ЄАОД частка відновлювальних джерел енергії становить 18% від валового сукупного використання енергії у Євросоюзі 2018 року. Приблизно половину енергії, що отримується від  відновлювальних джерел, наразі використано з метою опалення. Мета Євросоюзу -  досягнення частки  20% використання відновлювальних джерел енергії  у сукупному споживанні до 2020 року наразі в межах досяжності.

Постійне збільшення використання відновлювальних джерел енергії зменшує потребу у використані викопних джерел для опалення, що сприяє досягненню енергетичної мети. У разі відсутності прогресу, який досягнуто з 2005 року, викиди парникового газу в Євросоюзі становили  на 11% вище, порівняно з 2018 роком, що призвело би до того, що мета стосовно зменшення викидів на 20% до 2020 року Євросоюзом не була би досягнута.

Збільшення частки відновлювальних джерел енергії також сприяє зменшенню викидів деяких забруднюючих речовин, особливо це стосується діоксиду сірки  та оксидів азоту. Проте у бюлетені ЄАОД зазначено, що  викиди твердих частинок та НМЛОС збільшились, що основним чином пов’язано з використанням у якості палива твердої біомаси у системах опалення домогосподарств. Спалювання біомаси стало ключовим фактором у зростанні використання відновлювальних джерел енергії, особливо у секторі опалення, також це стосується і енергетичного сектору (де використання  вітрової та сонячної фотоелектричної енергетики збільшується швидшими темпами).

Бюлетень ЄАОД підкреслює, що для отримання максимальної вигоди для клімату та здоров’я шляхом переходу на нові джерела енергії, політичні діячі повинні  ретельно оцінити взаємодію між відновлювальними джерелами енергії та у більш широкому енергетичному балансі, і звернути увагу на потенційний вплив на довкілля від спалювання біомаси.

Переклад з офіційного вебсайту Європейської агенції охорони наколишнього середовища виконала головна спеціалістка - Євгенія Жарікова

 

Всі новини →