Управління екології та природних ресурсів. Миколаївська область, Україна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Про управління Повідомлення Новини

Новини

В Україні розширили заповідні території

17/04/2019

 Президент України Петро Порошенко підписав 11 указів, розроблених Мінприроди, про розширення територій ПЗФ  на майже 80 тисяч гектарів (приблизно, 0,13% від площі країни).

Як розповів Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, робота над проектами цих указів тривала більше двох років.

«Вітаю це рішення. Воно підтверджує, що останні кілька років ми вели правильну і послідовну політику у сфері природно-заповідного фонду.  Насправді це вкрай необхідний крок. На нього чекала велика кількість людей як в Україні, так і за її межами. Адже розширення територій ПЗФ передбачено в Угоді про асоціацію з ЄС та рядом  інших  зобов’язань України, які регулюють міжнародну екологічну політику. Якщо українці прагнуть жити за європейськими стандартами, то це апріорі означає і турботу про заповідні території», - пояснив Остап Семерак.

Він зазначивши, що з врахування нових площ, Україна наближається до 7% заповідності території, тоді як у 90-х роках йшлося лише про 3% заповідних територій.  Водночас Міністр нагадав, що у країнах Європейського Союзу середня цифра заповідності  становить 18%.

«Протягом останніх кількох років відбулося багато позитивних зрушень у сфері ПЗФ. Завдяки цьому зараз ми заповідаємо нові території і наближаємося до 7%.  Востаннє в Україні подібне збільшення територій відбувалося близько 10 років тому, а зважаючи на показники ЄС і наші зобов’язання, нам є над чим працювати далі », - зазначив Остап Семерак.

Говорячи про процес створення нових природних парків та заповідників, а також розширення територій вже існуючих, Міністр наголосив на важливості конструктивного діалогу між  лісівниками, місцевими громадами та профільним міністерством.

«Україна має унікальні природні об’єкти. Ми зобов’язані їх зберегти. Це наша відповідальність  як перед сучасниками, так і нашими нащадками. Хотів би, щоб це усвідомлювали всі учасники процесу під час дискусій про доцільність створення національного природного парку в тому чи іншому регіоні. Я дякую, що цей конструктив був у процесі розробки підписаних Президентом указів і розраховую, що він збережеться і в майбутньому», - розповів Остап Семерак.

Нагадаємо, тільки протягом останніх років 271 український об'єкт був включений до Смарагдової мережі Європи,14 нових ділянок пралісів увійшли до складу Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО, а водно-болотні угіддя міжнародного значення поповнився 6 українськими об’єктами.

За інформацією Державного кадастру територій та об’єктів природно-заповідного фонду України, станом на 1 січня 2019 року ПЗФ України склав 8396 територій та об’єктів фактичною площею 3,99 мільйона га в межах території України та 402 500 га у межах акваторії Чорного моря.

Відношення фактичної площі природно-заповідного фонду до площі держави становило в межах 6,1%.

Всі новини →