Управління екології та природних ресурсів. Миколаївська область, Україна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Про управління Повідомлення Новини

Новини

Проблема забруднення р. Інгулец через скид високомінералізованих шахтних вод гірничорудних підприємств Кривбасу

19/03/2019

На стан водних ресурсів області істотно впливає забруднення річки Інгулець через скид високомінералізованих зворотних вод гірничорудних підприємств Кривбасу, що визнано однією з екологічних проблем у країні. Її заручниками стали мешканці чотирьох областей.

Для Миколаївської області це стало причиною погіршення водогосподарських умов у Снігурівському районі та призвело до засолення значних площ зрошуваних сільськогосподарських угідь.

З метою кардинального вирішення ситуації, що склалась на р. Інгулець, згідно з Планом заходів щодо поетапного зменшення обсягів скидання надлишків зворотних вод у р. Інгулець, поліпшення якості води у басейні зазначеної річки, Карачунівському водосховищі, водозаборі Інгулецької зрошувальної системи до 2025 року, затвердженого спільним наказом Мінекономрозвитку України та Мінприроди від 08.11.2017 № 1622/405, передбачене здійснення науково-технічних вишукувань та пошуку технологічних решень з мінімізації впливу викомінералізованих шахтних вод Кривбасу на стан навколишнього середовища, в тому числі:

    розробка альтернативних схем управліня шахтними водами;

    дослідження та пошук безпечної технології демінералізації шахтних вод;

    дослідження та вивчення залишкових продуктів демінералізації шахтних вод.

Враховуючи критичну ситуацію, яка склалася з наповненістю ставка – накопичувача б. Свистунова, ДП «КРИВБАСШАХТОЗАКРИТТЯ» розроблено проект планової діяльності «Альтернативна схема режиму акумуляції надлишків зворотних вод у ставку-накопичувачу та їх скидання до р. Інгулець», який надано до Мінприроди для проходження процедури з оцінки впливу на докілля (ОВД).

16.11.2018 в Миколаївській області проведено громадські слухання  з питання оцінки впливу на довкілля (ОВД) згаданої вище планової діяльності. Під час слухань управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації надано зауваження та коментарі до запропонованих проектних рішень, які були враховані у повному обсязі.

14.02.2019 можливість впровадження запропонованої ДП «КРИВБАСШАХТОЗАКРИТТЯ» схеми скиду зворотних вод до р. Інгулець обговорювалась на засіданні Комітету громадської ради при Мінприроди України з питань промислової екології та надрокористування (далі Комітет), що відбулось в Орхуському інформаційно - просвітницькому центрі (м. Києва).

Засідання пройшло за участю спеціалістів Мінекономрозвитку та Мінприроди та представників Дніпропетровської, Кіровоградської, Миколаївської і Херсонської облдержадміністрацій.

За результатами проведеної роботи прийнято рішення щодо необхідності:

 розгляду всіх можливих інших альтернативних схем управління шахтними водами, у тому числі запропоновані німецьким товариством GIZ та  ГС «Екологічна рада Криворіжжя»;

визначення найбільш оптимальної схеми управління шахтними водами, яка забезпечить виконання вимог законодавства.

На даний час, враховуючи велику кількість та негативний зміст отриманих зауважень і пропозицій від громадськості та профільних установ, Мінприроди відмовлено ДП «КРИВБАСШАХТОЗАКРИТТЯ» у видачі висновку з оцінки впливу на довкілля планової діяльності «Альтернативна схема режиму акумуляції надлишків зворотних вод у ставку - накопичувачу та їх скидання до р. Інгулець».

 Одна з найгостріших екологічних проблем Миколаївської області на цей час залишається невирішеною.

Всі новини →