Управління екології та природних ресурсів. Миколаївська область, Україна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Про управління Повідомлення Новини

Новини

Країнам-членам Євросоюзу необхідно мати більше амбіцій для досягнення спільної мети щодо відновлювальних джерел енергії

25/01/2019

Частка відновлювальних джерел енергії в Євросоюзі, в сукупному енергоспоживанні, збільшилась вдвічі порівняно з 2005 роком, проте останніми роками воно сповільнилось, особливо через збільшення енергоспоживання та відсутність прогресу у транспортному секторі. Новий звіт Європейської агенції  охорони довкілля (далі  - ЄАОД) показує, що країнам–членам Євросоюзу необхідно робити кроки вперед на шляху досягнення мети 2020 року щодо відновлювальних джерел енергії.

У звіті ЄАОД «Відновлювальні джерела енергії в Європі–2018» наводиться прогрес у розміщенні відновлювальних джерел енергії в Євросоюзі, що підтверджено офіційними даними 2016 року та попередньо оцінюється ЄАОД на 2017 рік.

У звіті відображається, що частка відновлювальних джерел енергії в сукупному використанні енергії в Європі збільшилась від 16,7% 2015 року до 17,0% 2016 року та оцінюється як 17,4% 2017 року. Хоча, Євросоюз зберігає тенденцію щодо досягнення мети 2020 року, коли частка відновлювальних джерел енергії у валовому сукупному енергоспоживанні повинно становити 20%, збільшення останнього часу енергоспоживання деякими країнами - членами сповільнює темп росту частки відновлювальних джерел енергії по всій території Євросоюзу.

Для досягнення мети 2030 року члени–країни ЄС повинні спільними зусиллями збільшити частку валового сукупного енергоспоживання відновлювальних джерел енергії до 32%. Наразі, використання відновлювальних джерел енергії окремими країнами-членами різниться у широкому діапазоні, починаючи з 30% -  в Австрії, Данії, Фінляндії, Латвії та Швеції до 9% - в Бельгії, Люксембурзі, Мальті та Нідерландах, - про це свідчать дані звіту ЄАОД.

Інші важливі висновки

2017 року,  85% всіх нових розміщених потужностей в Євросоюзі  було за джерелами відновлювального походження, враховуючи енергію вітру та сонячну фотогальваніку, що перераховується на ¾ від виробленої потужності нових відновлювальних джерел енергії. 1/3 від сукупної спожитої електроенергії Євросоюзом 2016 та 2017 років припадає на відновлювальні джерела енергії.

Підігрів та охолодження залишаються пріоритетними у ринковому секторі відновлювальних джерел енергії в Євросоюзі з приблизною часткою  19% від відновлювальної енергії у 2016 та 2017 роках. Сектор транспорту набагато відстає за розвитком  з часткою 7% використання відновлювальних джерел енергії у тих же роках. Більшість відновлювальної енергії, що використовується транспортом, припадає на біопаливо. Лише сертифіковане біопаливо, відповідно до стійких критеріїв, встановлених Директивою відновлювальних джерел енергії, може рахуватися  як таке, що призведе до такої мети.

Відповідно до Звіту, Євросоюз як і раніше залишається світовим лідером у використанні відновлювальної енергії в електроенергетиці на душу населення, проте Китай, наразі, робить великі інвестиції у розвиток нових потужностей. Частка робочих місць, пов’язаних із відновлювальною енергією, також більше прогресує в Бразилії та Китаї, ніж в Євросоюзі.

Зростаюче використання відновлювальних джерел енергії дозволило Євросоюзу скоротити свій попит на викопні види палива та пов’язані з цим викиди парникового газу. Згідно з аналізом ЄАОД сукупні викиди парникового газу могли бути більшими, ніж  9% 2016 року та 10%  - 2017 року, у випадку, якщо б  збільшення використання відновлювальних джерел енергії з 2005 року не дало можливість заміщення 11% валового внутрішнього споживання викопних видів палива Євросоюзом за цей період.

Звіт «Відновлювальні джерела енергії в Європі» доповнює річну оцінку прогресу ЄАОД, в досягненні Євросоюзом цілей у досягненні кліматичної та енергетичної мети, що зазначено в публікації «Тенденції та проекти в Європі 2018».

Переклад з англійської: Жарікова Є. - головний спеціаліст відділу регуляторної та дозвільної діяльності

Фото: Д. Мац

 

Всі новини →