Управління екології та природних ресурсів. Миколаївська область, Україна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Про управління Повідомлення Новини

Новини

В Миколаївській облдержадміністрації окреслили подальші кроки стосовно вирішення екологічної ситуації на Новоодещині

26/10/2018

У четвер, 25 жовтня, за дорученням голови Миколаївської ОДА Олексія Савченка в облдержадміністрації розглянули результати виконання попередніх протокольних доручень керівництва області стосовно ситуації, яка склалась в Новоодеському районі, зокрема – щодо дотримання місцевими підприємствами вимог природоохоронного законодавства та забезпечення санітарно-епідеміологічних норм (ФОТО).

Участь у нараді взяли заступник голови Миколаївської облдержадміністрації Валентин Гайдаржи, голова обласної ради Вікторія Москаленко, депутати обласної ради – члени відповідної робочої групи, керівники профільних структурних підрозділів облдержадміністрації та територіальних органів міністерств, інших органів влади в області (Державна екоінспекція, Держводагентство, Південно-Бузьке басейнове управління водних ресурсів, управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області), представники влади Новоодеського району та міста, представники місцевих підприємств. 

Новоодеський міський голова повідомив, що у 2017 році за рахунок міського бюджету було розроблено проект реконструкції станції повної біологічної очистки. Зазначений проект влючено до Комплексної програми охорони довкілля Миколаївської області на 2018 – 2020 роки, але у зв’язку з відсутністю позитивного висновку експертизи через недотримання нормативних вимог щодо розміру санітарно-захисної зони очисних споруд каналізації, реалізація проекту  у 2018 році під загрозою. 

Актуальним є питання створення умов щодо забезпечення Новоодеської центральної лікарні якісною питною водою у достатній кількості та підключення її до мереж централізованої каналізації міста. З метою зменшення впливу міського звалища твердих побутових відходів на териорію центральної лікарні перед Новоодеським міськвиконкомом поставлено завдання встановити копітальну огорожу звалища в районі розташування лікарні.

Південно-Бузьким басейновим управлінням водних ресурсів проведено аналізи якості стічних вод, що надходять від прідприємств ТОВ «ФУД ДЕВЕЛОПМЕНТ» (молокопереробний завод)  та  ТОВ «Миколаїврибпром», які надходять до  каналізаційних очисних споруд міста, що експлуатуються КП «Пибузьке». Результати аналізів показали наявність значних перевищень нормативних показників. Таким  чином, відмічено недостатню роботу КП «Прибузьке» щодо контролю за якістю стоків та нарахуванням штрафних санкцій за скид з перевищенням нормативних вимог до вмісту забруднюючих речовин. Управлінню житлово-комунального господарства Миколаївської облдержадміністрації доручено провести аналіз роботи КП «Пибузьке» та надати керівництву комунального підприємства методичну допомогу. 

“Я не погоджуюсь з діяльністю керівника цього КП (водоканалу, - ред.). Вважаю, що він недобросовісно виконує свої функціональні обов’язки і має безпосереднє відношення до тієї екологічної ситуації, що склалася зараз в Новій Одесі. Адже той аналіз та проби, що брав місцевий водоканал, видаються доволі сумнівними. Крім того, за цей час, поки триває з’ясування питання забруднення від стоків, керівник даного КП мав можливість і підстави у правовому полі відпрацювати всі недоліки та порушення з тими організаціями, що скидають неякісні стоки у мережу водоканалу”, - зазначив заступник голови ОДА Валентин Гайдаржи.

Заступник голови Миколаївської облдержадміністрації доручив профільним структурним підрозділам ОДА  зібрати та вивчити документи, якими керувались у своїй діяльності підприємства, водоканал та місцева влада.

В свою чергу, 26 жовтня під час зустрічі з журналістами в рамках проекту «Маю силу відповідати», голова Миколаївської обласної державної адміністрації Олексій Савченко повідомив про результати робочої зустрічі з бенефіціаром ТОВ «ФУД ДЕВЕЛОПМЕНТ».

«Ми зі свого боку запропонували (підприємству, - ред.) чіткий перелік необхідних до реалізації дій, адже без них підприємство не зможе існувати та здійснювати свою діяльність. На жаль, було згаяно важливий час для своєчасного вирішення цього питання, адже до нас ніхто не звертав на нього уваги. Але ми маємо привести цю ситуацію до ладу.  Стосовно сховища – його необхідно закрити принаймні парканом. А стосовно стоків – необхідно вдосконалити очисну систему, встановити додаткові фільтри і так далі. На сьогодні є певні нюанси і стосовно водоканалу, і стосовно самого підприємства. Тому, незважаючи на той перелік дій, які будуть виконані, сьогодні обласна влада може сміливо рекомендувати меру Нової Одеси позбавити посади діючого керівника водоканалу – я вважаю, що ця людина принесла прямі збитки і це, на жаль, виглядає саме так», - прокоментував Олексій Савченко. 

Всі новини →