Управління екології та природних ресурсів. Миколаївська область, Україна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Про управління Повідомлення Новини

Новини

Остап Семерак: «Щодня в Україні розпочинається 4 нові процедури оцінки впливу на довкілля»

23/06/2018

Станом на сьогодні в Єдиному державному реєстрі ОВД розпочато 763 процедури ОВД, які є багаторівневою перевіркою на екологічність та безпеку майбутніх об’єктів.  Про це повідомив Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак. 

ЗУ «Про оцінку впливу на довкілля» вступив у дію 18 грудня 2017 року,  скасувавши застарілу екологічну експертизу. Натомість, зокрема,  громади отримали можливість  висловлювати застереження щодо екологічних  ризиків ще до початку будівництва, реконструкції, технічного переоснащення, розширення, перепрофілювання, ліквідації (демонтажу) об’єктів, які можуть завдати шкоди довкіллю. Аналогічні закони давно і ефективно діють в країнах ЄС.  

«Станом на сьогодні маємо 763 розпочатих процедур в Єдиному реєстрі ОВД. Україна успішно складає цей європейський іспит попри невдоволені поодинокі голоси тих, хто все ще не вірить, що довкілля поступово переміщується у пріоритети державної політики», - розповів Остап Семерак, нагадавши, що новий закон запровадив в Україні європейську модель екологічної оцінки відповідно до вимог Директиви 2011/92/ЄС та Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, Договору про Енергетичне Співтовариство, природоохоронних угод ЄЕК ООН.

У Мінприроди очікують, що до кінця року кількість розпочатих процедур ОВД складе близько  1,5 тисячі, як це було у Польщі.

«Це показники, яких свого часу досягла Польща. Ми орієнтовані саме на її досвід. Більше того, наші міжнародні партнери також відзначають прогрес у впровадженні інструментів оцінки впливу на довкілля. Це ми чуємо на різних майданчиках, де ці питання обговорюються професійно. Звучать цікаві тези. Наприклад, недавно експерти ЮНЕП відзначили, що виконання ОВД коштує бізнесу біля 1% загальної інвестиції в проект та займає небагато часу, якщо проект якісний і добре підготовлений», - пояснив Міністр екології та природних ресурсів України.

Найбільше повідомлень про майбутню планову діяльність надійшло зі сфери надрокористування, будівництва, енергетичного  та агропромислового секторів. За кількість розпочатих  процедур ОВД  лідирують: Львівщина - 83, Харківщина – 69, Полтавщина – 57.

За словами Остапа Семерака, відповідальний бізнес усвідомлює важливість запровадження нових екологічних проектів та поступово  адаптується до нової процедури.

«Серед тих 763 розпочатих процедур таких прикладів достатньо. У підсумку люди і держава отримують значно більше, ніж попередження шкоди. Маю на увазі чисту воду, грунти та повітря, які є безцінними. Проблеми мають ті, хто погано підготувався або взагалі не готувався і тепер витрачає місяці для підготовки оцінки», - сказав він, зазначивши, що Мінприроди готове допомогати таким  суб’єктам  господарювання та провести для них додаткові навчання.

Крім того,  Остап Семерак закликав громадян активніше брати участь у громадських слуханнях щодо об’єктів, які проходять процедуру ОВД. Інформації про їх проведення обов’язково має бути оприлюднена через оголошення у місцевій пресі.  

«Я хотів би, щоб громади активніше стежили за процесом проведення процедури ОВД у їхніх регіонах. Вони можуть впливати на рішення місцевої влади, але для початку потрібно прийти на громадські слухання та висловити свої зауваження і застереження щодо об’єкта, який планують зводити і який може завдати шкоди довкіллю. На жаль, із активністю громадян поки що є проблема», - резюмував Міністр екології та навів приклад Маріуполя, де розпочато 5 процедур ОВД по головним забруднювачам, а громада не активно включається у процес.

Нагадаємо, ЗУ «Про оцінку впливу на довкілля» дозволяє громадськості на ранніх стадіях брати участь в обговоренні планованої діяльності шляхом формування переліку питань, які будуть досліджуватися під час ОВД, впливати на вибір альтернативного місця здійснення планованої діяльності, а також на впровадження заходів, які зменшуватимуть вплив такої діяльності на довкілля. 

Вся процедура ОВД здійснюється через Єдиний реєстр. При Мінприроди також працює телефонна «гаряча лінія» з отримання додаткових консультацій щодо практичного функціонування ОВД. Ознайомитися із Єдиним реєстром можна за посиланням http://eia.menr.gov.ua


  Інформація з офіційної сторінки Мінприроди https://menr.gov.ua/news/32501.html

Всі новини →