Управління екології та природних ресурсів. Миколаївська область, Україна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Про управління Повідомлення Новини

Новини

Міжнародний день мігруючих птахів

11/04/2018

Із приходом весни в наші широти повертається не лише тепло і сонячні дні, але й численні зграї перельотних птахів, що прагнуть якнайшвидше повернутися до своїх звичайних місць гніздування для виведення потомства.

Саме гніздовий період, коли птахи виводять пташенят є для них одним із найважливіших, оскільки потребує додаткових витрат часу та енергії, і може бути успішним лише за умови гніздування в сприятливих місцях за сприятливих умов. А сприятливість умов в наші часи часто залежить від діяльності людини, як і збереження місць для гніздування.

Ще у 1906 році було підписано Міжнародний договір про охорону птахів. У 1927 році СРСР (в т.ч. і Українська РСР) ратифікував цей договір. З тих пір друга субота та неділя травня традиційно є днями, у які відзначають Міжнародний день мігруючих птахів. Офіційно Міжнародний день мігруючих птахів був проголошений в 2006-му році і з тих пір став щорічною міжнародною кампанією з підвищення обізнаності широкої громадськості про необхідність прийняття невідкладних заходів щодо охорони перелітних птахів та середовища їх безпосереднього проживання.

Це святкування присвячене популяризації ідей збереження різноманіття птахів, серед яких значна частина українських – як і взагалі європейських -  видів є мігруючими. Серед заходів, що найчастіше проводяться – фестивалі птахів, освітні програми, екскурсії у місця гніздування та зупинки під час перельотів мігруючих птахів, спостереження за птахами («біодвотчінг»).

Одним з дієвих шляхів збереження рідкісних птахів, що використовується в світовій практиці, є впровадження біотехнічних заходів, а саме:

-        встановлення островів-платформ для гніздування;

-        встановлення острівців-купин для гніздування;

-        будівництво укриттів для гнізд та штучних гнізд;

 У поточному році на базі регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса», в межах водно-болотного угіддя міжнародного значення проводяться заходи щодо облаштування штучних місць для гніздування рідкісних та зникаючих видів орнітофауни, що занесені до Червоної книги України.

Важливим аспектом Міжнародного дня мігруючих птахів є акцентування уваги місцевих громад на захисті як самих птахів (захист від турбування, від незаконного мисливства), так і на збереженні місць концентрації мігруючих птахів.

Всі заходи, що організовуються для проведення Всесвітнього дня мігруючих птахів, об’єднані спільною темою, тема 2018 року «Об’єднання наших голосів для збереження птахів» і поточного року він відзначається 12-го травня.

Всі новини →