Управління екології та природних ресурсів. Миколаївська область, Україна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Про управління Повідомлення Новини

Новини

Першоцвіти Миколаївщини та їх збереження

10/04/2018

Першоцвіти – це група рослин, розпускання квітів у яких відбувається ранньою весною, до появи листків на деревах. Яскраві квіти – жовті, білі, блакитні, бузкові – першими прикрашають Степ після зими і виступають основним джерелом харчування комах-запилювачів у цей період. Значна  частина видів ранньоквітучих рослин належить до рідкісних та зникаючих і занесена до Червоної книги України.

Однак щорічно з приходом весни, не дивлячись на незаконність такої діяльності, розпочинається «полювання» на першоцвіти. Всупереч тому, що види рослин, занесені до Червоної книги України згідно чинного природоохоронного законодавства підлягають особливій охороні і їх знищення чи пошкодження заборонені, окремі особи зривають або викопують першоцвіти та продають їх.

Тюльпан бузький

 Фото Д.А.Маца

Популяції первоцвітів в Миколаївській області особливо вразливі через значне господарське освоєння її території та скорочення площ зростання – на них впливають розорювання степів, надмірне випасання худоби, значну загрозу становить випалювання балок, перелогів, та інших важкодоступних та непридатних для аграрного виробництва місць, де ще збереглися первоцвіти.

Міністерством екології та природних ресурсів України запропоновано суттєво збільшити штрафи за самовільне випалювання рослинності, відповідний законопроект вже направлено на погодження до Міністерства юстиції України.

Випалювання сухої рослинності, особливо навесні, завдає величезної шкоди – первоцвіти гинуть у вогні, так і не встигнувши дати насіння, що призводить до деградації та повного знищення їх популяцій. Відбувається руйнування верхнього шару ґрунту і зниження його якості, згоряють паростки рослин, комахи, ящірки та інші дрібні тварини, часто також рідкісні, та занесені до охоронних списків, забруднюється атмосферне повітря. Враховуючи властиву Миколаївщині весняну вітряну погоду, виникає серйозна небезпека неконтрольованого поширення пожеж на лісосмуги, лісові насадження та навіть населенні пункти, створюючи загрозу безпеці людей.

 

Горицвіт весняний

Фото Ю.А. Кравченко

Масовий продаж букетів рідкісних та зникаючих видів першоцвітів та цілих рослин є незаконним і призводить до знищення цілих популяцій, оскільки позбавлені квітів рослини не зможуть дати насіння, а отже наступного року їх кількість скоротиться. Викопування рослин із корінням, цибулинами та бульбами також збіднює популяцію, тим більше, що для продажу обирають найбільші та найздоровіші рослини.  

Купівля первоцвітів стимулює їх знищення, і може призвести до повного винищення видів у дикій природі і їх остаточного зникнення на території Миколаївщини. Збирання та продаж букетів, бульб, цибулин чи цілих рослин, види яких занесені до Червоної книги України є протиправним діянням, і згідно чинного законодавства України тягне за собою адміністративну, цивільну та кримінальну відповідальність.        

Кравченко Ю.А.

заступник начальника відділу управління

 екології та природних ресурсів

Миколаївської облдержадміністраці

Всі новини →