Управління екології та природних ресурсів. Миколаївська область, Україна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Про управління Повідомлення Новини

Новини

2 лютого - Всесвітній день водно-болотних угідь

31/01/2018

2 лютого відзначається Всесвітній день водно-болотних угідь. У цей день 1971 року була прийнята Конвенція про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення. Щорічно до святкування обирається новий актуальний лозунг. 2018 року свято проходить під девізом «Водно-болотні угіддя для збалансованого розвитку міст». Основною ідеєю цього девізу є підкреслення важливості систем водно-болотних угідь для підтримки здорового та екологічно безпечного навколишнього природного середовища в містах та населених пунктах.

Відзначення цього Дня має на меті привернути увагу суспільсьтва до переоцінки ролі водно-болотних угідь та їх значущості для збереження навколишнього природного середовища.

На території Миколаївської області частково розташовані два водно-болотні угіддя міжнародного значення – Тилігульський лиман та Ягорлицька затока, які є дуже важливими природними територіям для збереження біологічного різноманіття та підтримки клімату регіону.

 

Здатність водно-болотних угідь накопичувати та зберігати воду, забезпечувати її природне очищення дуже важлива для південних регіонів, оскільки водно-болотні угіддя допомагають регулювати такі негативні явища як посухи.   

Нажаль, процес природного функціонування водно-болотних угідь нині сильно змінений господарською діяльністю людини, особливо внаслідок зменшення стоку прісної води.    

Водно-болотні угіддя є також є територіями, надзвичайно важливими для збереження біорізноманіття, особливо видів коловодних птахів, як перелітніх так і осілих, що використовують їх як кормову базу.

Частина території водно-болотних угідь Миколаївщини також входить до Смарагдової мережі Європи, що підкреслює їх цінність.

Збереження водно-болотних угідь з їх унікальною флорою та фауною, раціональне господарювання на цих територіях в Миколаївській області є виключно важливими завданнями.

 

На фото водно-болотне угіддя „Тилігульський лиман

 

 

 

Всі новини →