Управление экологии и природных ресурсов. Николаевская область, Украина » Новости
Українська | Русский | English
Главная Про управление Новости Сообщение

Новости

В Україні стартувала геоінформаційна система «Відкрите довкілля» з пілотними мапами “Водні ресурси”, “Атмосферне повітря” та “ЕкоФінанси”

04/09/2019

 Запрацювала інтерактивна екологічна мапа України, що об’єднає на одній платформі екологічні дані про стан водних ресурсів, атмосферного повітря та фінансів, завдяки проекту «Open Access» («Відкритий доступ»). Ця система дає змогу в три кліки отримати зріз даних за роками, регіонами чи забруднюючими речовинами. 

Проект  реалізувала група експертів під керівництвом українського аналітичного центру «Фундація «Відкрите  суспільство», діяльність якого фокусується на забезпеченні доступу громадськості до державних даних.

Проект співпрацює з Міністерством екології та природних ресурсів України та громадськими платформами, що зацікавлені в републікації екологічних даних, що дозволяє реалізувати ідею активної взаємодії бізнесу, громадянського суспільства і уряду у сфері екологічної політики та захисту навколишнього природного середовища.

Протягом літа 2019 розробники та експерти будуть вдосконалювати систему, зокрема, тестуючи її можливості разом із громадськими активістами, обласними держадміністраціями, органами місцевого самоврядування, а восени 2019 планується повна інтеграція у загальнодержавну систему “Відкрите довкілля” (модуль адміністративних послуг та сайт системи у процесі розробки). 

В чому відмінність від інших проектів? 

Система працює як з державними даними, що відображають стан забруднення води та атмосферного повітря в Україні так і з альтернативними даними, що збираються громадськими мережами моніторингу довкілля. Окремо відображаються дані по екологічному податку, видаткам місцевих та обласних бюджетів, обсягам фінансування на природоохоронні заходи до районного рівня. 

До проекту можуть долучитися:

  • Експерти у галузі охорони навколишнього природного середовища
  • Екоактивісти
  • Експерти з відкритих даних
  • IT-стартапери
  • Журналісти, що цікавляться зеленими тематиками та роботою із відкритими даними 

Створення ГІС «Відкрите довкілля» стало можливим завдяки підтримці гранту від глобальної філантропічної організації Luminate, що є частиною Omidyar Group.

Ознайомитися з проектом можна на сайті Open Access. 

Додаткова інформація

Про Фундацію «Відкрите суспільство»:

Фундація «Відкрите суспільство» - громадська організація, заснована у 2001 році задля просування цінностей відкритого суспільства в українському політичному порядку денному, підвищення ефективності та підзвітності публічної політики. Це спільнота аналітиків, експертів і менеджерів, які спільно з державними органами працюють над аналізом політики, виробленням та впровадженням політичних рекомендацій в сферах компетенції, в тому числі щодо належного врядування, боротьби з корупцією, прозорості та ефективності використання публічних фінансів та стійкого розвитку.

Фундація має на меті розробити інноваційні та антикорупційні інструменти для моніторингу стану навколишнього природного середовища. Завдяки цим та іншим ініціативам організація працює над зміцненням потенціалу груп громадянського суспільства для ефективного громадського контролю та забезпеченням широкої участі та представлення інтересів в процесі вироблення політики.

Про Luminate group

Luminate group – незалежна філантропічна організація, створена на основі здобутків «Ініціативи з управління та залучення громадян» (Governance & Citizen Engagement initiative) Omidyar Network, діяльність якої спрямована на створення можливостей для людей використовувати потенціал ринку для поліпшення умов свого життя.

Omidyar Network була створена в 2004 році засновником eBay П’єром Омідьяром і його дружиною Пем. Організація інвестує та допомагає посилюватися інноваційним організаціям для каталізації економічних і соціальних змін. Luminate group інвестувала понад 1 мільярд доларів США в комерційні компанії та некомерційні організації, які сприяють економічному розвитку та заохочують індивідуальну участь, через свої ініціативи, які включають «Цифрову ідентичність», «Освіта», «Нові технології», «Фінансова інтеграція», «Взаємодія уряду та громадянина», «Права власності».

Серед останніх інвестицій Omidyar Network у Центральну та Східну Європу – це підтримка «1991 Civic Tech Center», який створений IT-організацією SocialBoost, Фонду EPF у Польщі, та змагань стартапів «SeedStars» в різних країнах, включаючи Україну, Грузію та Прибалтику.

Щоб дізнатися більше, відвідайте www.luminategroup.com, та приєднуйтеся до @luminategroup #PositiveReturns у Twitter.

Всі новини →