Управление экологии и природных ресурсов. Николаевская область, Украина » Новости
Українська | Русский | English
Главная Про управление Новости Сообщение

Новости

Першоцвіти Миколаївщини та їх збереження

01/03/2019

Першоцвіти – це група рослин, розпускання квітів у яких відбувається ранньою весною, одразу після сходу снігового покриву. В Миколаївській області перші першоцвіти можуть з’являтися ще у лютому, в залежності від погодних умов.

15 лютого спеціалістами управління спільно із фахівцями регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса» та «Тилігульський», представниками Очаківської громадської екологічної організації «Зелений світ», Очаківської райдержадміністрації та Куцурубської ОТГ було здійснено обстеження масового місцезростання пізньоцвіту анкарського, та зафіксовано понад 1500 екземплярів цієї рідкісної рослини, занесеної до Червоної книги України, на території природного урочища «Аджигольська балка» в межах Очаківського району. З метою збереження виявленого місцезростання та його значної природоохоронної цінності розглядають питання щодо подальшого заповідання зазначеної земельної ділянки.   

Популяції першоцвітів в області особливо вразливі та потребують відповідної охорони для забезпечення їх існування. Значне господарське освоєння території Миколаївщини, а саме тотальне розорювання степів призвело до скорочення площ зростання рідкісних та зникаючих видів рослин. Ще більш ускладнює ситуацію випалювання балок, перелогів, та інших місць, де ще збереглися первоцвіти. Випалювання, особливо навесні, завдає величезної шкоди – першоцвіти гинуть у вогні, так і не встигнувши дати насіння, що призводить до деградації та повного знищення їх популяцій. Також випалювання знищує комах, дрібних тварин, забруднює атмосферне повітря та може призвести до виникнення неконтрольованих пожеж на значних площах, ставлячи під загрозу поля, лісові насадження та безпеку людей.

Навесні на території області спостерігається сплеск незаконної торгівлі рідкісними рослинами. Всупереч тому, що види рослин, занесені до Червоної книги України згідно чинного природоохоронного законодавства підлягають особливій охороні і їх знищення чи пошкодження заборонені, їх продають як букети або для подальшої пересадки.

Продаж букетів першоцвітів та цілих рослин є незаконним і призводить до того, що позбавлені квітів рослини не зможуть дати насіння, а отже наступного року їх кількість ще більше скоротиться. Викопування рослин із корінням, цибулинами та бульбами також збіднює популяцію, а покупець подібної «розсади», скоріше всього, все одно не матиме гарної клумби, оскільки перщоцвіти часто потребують особливих умов для зростання.

Купівля першоцвітів сприяє повному зникнення цих дивовижних рослин у дикій природі, тому при виникненні бажання купити або нарвати букет перших весняних квітів необхідно зрозуміти, що, можливо, через кілька років ніхто не матиме змоги на них просто подивитись інакше, ніж на світлині. Не варто бути спонсором нищення природи рідного краю.