Управление экологии и природных ресурсов. Николаевская область, Украина » Новости
Українська | Русский | English
Главная Про управление Новости Сообщение

Новости

Міжнародний день біорізноманіття

21/05/2018

22 травня у багатьох країнах світу щорічно відзначається Міжнародний день біорізноманіття. У 1992 році в Найробі 22-го травня було проведено конференцію з прийняття узгодженого тексту Конвенції про охорону біологічного різноманіття.

Історія розвитку життя на планеті Земля налічує п’ять масових вимирань живих організмів, і за прогнозами деяких науковців нині ми стоїмо на порозі шостого вимирання – антропогенного. За останні 500 років з лиця Землі зникло більше 5500 видів ссавців, що на декілька порядків перевищує «середню» швидкість вимирання, що відбувається внаслідок природних факторів, без форс-мажорних обставин.

Враховуючи кількість видів, що на сьогодні ще збереглися, але знаходяться на грані повного зникнення, картина збіднення біорізноманіття стає ще більш вражаючою та загрозливою. За приблизними підрахунками, якщо темпи збіднення біорізноманіття не зменшаться, за найближчі 300 років зникне 75% ссавців та близько 50% птахів.

Україну вимирання видів та збіднення біорізноманіття також не оминуло. Враховуючи те, якої значної трансформації зазнали ландшафти країни за останні 100 – 120 років, значне збільшення господарської освоєності території та стрімке скорочення частки природних угідь, зміни гідрологічного режиму, збіднення біорізноманіття є прямим наслідком впливу людини.

У видання «Червоної книги України» від 2009 року внесено 542 видів тварин та 826 видів рослин і грибів, що відповідно на 160 та 285 видів більше, ніж було внесено до видання «Червоної книги України» 1994-го року.

Степова зона України, до якої належить Миколаївська область, зазнала чи не найбільших змін та продовжує перебувати під величезним антропогенним навантаженням. Враховуючи степінь розораності земель, Степ, як природний біом, було практично знищено. Залишки степів з притаманною їм флорою та фауною, збереглися лише в незручних для сільськогосподарського використання невгіддях, що не могло не позначитися на біорізноманітті регіону.    

На території Миколаївської області ведуться системні роботи щодо збереження біорізноманіття. Головним шляхом збереження біорізноманіття в нашому регіоні виступає створення територій та об’єктів природно-заповідного фонду, де охороняються рідкісні та зникаючі види флори та фауни, унікальні та типові природні ландшафти та екосистеми.

Основними центрами збереження біологічного різноманіття на території області є об’єкти природно-заповідного фонду – національні природні парки «Білобережжя Святослава» та «Бузький Гард», регіональні ландшафтні парки – «Тилігульський» та «Приінгульський», єдиний на правобережній Україні степовий заповідник «Єланецький степ». 

У 2017 році завершено виконання робіт із заходу «Оновлення переліку регіонально-рідкісних видів флори і фауни», в ході якого проведено наукові дослідження регіонально рідкісних видів флори і фауни, здійснено натурне обстеження території області, підготовлено картографічні матеріали. Таким чином, було оновлено перелік регіонально рідкісних видів флори та фауни, що не переглядався із 1990 року.

Окрім того, в області ведуться роботи щодо збереження рідкісних та зникаючих видів, занесених до Червоної книги України та інших охоронних списків, в тому числі міжнародних. У 2019 році заплановано здійснити інвентаризації видів флори та фауни, занесених до Червоної книги України на території Миколаївської області

 

Всі новини →