Управление экологии и природных ресурсов. Николаевская область, Украина » Новости
Українська | Русский | English
Главная Про управление Новости Сообщение

Новости

19 травня - День Південного Бугу

18/05/2018

 

 

 

За рішенням Басейнової ради Південного Бугу з 2009 року щорічно у третю суботу травня відзначається День Південного Бугу. Цього року свято річки припало на 19 травня і відзначатиметься  в десятий раз.  

 Південний Буг – єдина велика річка України, водозбір якої повністю розміщений в межах нашої держави і протікає по території семи областей: Хмельницької, Вінницької, Київської, Черкаської, Кіровоградської, Одеської та Миколаївської.

Бере свій початок Південний Буг на Хмельниччині біля мальовничого села Холодець Волочиського району і впадає в Дніпро-Бузький лиман Чорного моря. Довжина Південного Бугу – 806 кілометрів, площа водозбору – 63,7 тисячі квадратних кілометрів. Це четверта за величиною річка України.

Для Миколаївської області річка Південний Буг – це основна водоносна артерія області, що має значне природниче, господарське, наукове, історико-культурне та рекреаційно-оздоровче значення. Дбайливе ставлення до цієї річки, як до джерела життя в посушливому Степу, її збереження та покращення її стану має бути одним із основних пріоритетів в Миколаївській області.

На сьогодні спостерігається зменшення стоку Південного Бугу, в тому числі через те, що басейн ріки посідає перше місце в Україні за кількістю штучних ставків і водосховищ – тут створено 188 штучних водосховищ і 8,4 тис. ставків та загальні кліматичні зміни. На теперішній час водозабір по басейну Південного Бугу зменшився в 6 разів. На початку 90-х водозабір складав 1,8 млрд.м³, у 2017 році всього 298,6 млн.м³. 

Таким чином, особливо враховуючи кількість людей, що живуть в басейні Південного Бугу та значне антропогенне навантаження на екосистему річки, необхідні комплексні заходи щодо її оздоровлення і суворий контроль за всіма видами господарської діяльності, що можуть прямо або опосередковано негативно вплинути на стан Південного Бугу.

 

Всі новини →