Department of ecology and natural resources. Mykolaiv region, Ukraine » News
Homepage News Message About Department

News

Більше 85% європейських місць для купання оцінені як такі, що мають відмінну якість води

09/08/2019

 Згідно з останнім щорічним звітом стовно якості води у європейських місцях більше 85% місць для купання по Європі, де проводився моніторинг води останнього року, отримали найвищу оцінку від Євросоюзу «відмінно» за найбільш жорсткими стандартами якості води щодо чистоти. Результати, які опубліковано 06.06.2019, містять відомості, за якими можна  визначити, де знайти місця для купання за найвищими показниками якості води цього літа.

Відповідно до правилами Євросоюзу, згідно з даними поточного року та звіту Європейської агенції  охорони довкілля (далі  - ЄАОД) переважна кількість – 95,4% - із 21 831 місць для купання, де здійснювався моніторинг якості води у 28 країнах-членах Євросоюзу, відповідали мінімальним вимогам з якості води. До того ж, 300 місць для купання в Албанії та Швейцарії, де здійснювався моніторинг якості води, також були включені до звіту.

Рівень якості води у місцях купання  за найбільш жорсткими  критеріями якості «відмінно» збільшився незначно від 85,0% 2017 року до 85,1%  минулого року. Кількість досягнень необхідного мінімуму зберігає тенденцію до падіння від 96% до 95,4% 2017 та 2018 року відповідно.

Згідно з Директивою незначне падіння пов’язано із відкриттям нових місць для купання, для яких необхідний набір відомостей для 4-х сезонів купання . Класифікація цих місць ще недоступна. 2018 року 301 (або 1,3%) з усіх місць для купання Євросоюзу, Албанії та Швейцарії були оцінені як такі, що мають низьку якість води. Це трохи менше, ніж 1,4% 2017 року.

Кармену Велла, Європейський Комісар з питань охорони довкілля, морської справи та риболовства промовив: «Учора Всесвітній День довкілля показав, що ми маємо багато викликів. Проте, ми також  маємо, що  святкувати, а саме успішну діяльність «зелених» Євросоюзу. Якість європейських місць для купання  - один із таких прикладів успішної діяльності, до якої кожен може  долучитися. Шляхом якісної перевірки, звітування, моніторингу та обміну досвідом ми упевнено продовжуємо покращувати якість наших улюблених місць для купання. Наш новий огляд виконання екологічних завдань допоможе країнам-членам Євросоюзу вивчити один у одного, яким чином краще досягнути та зберегти найвищі відмінні стандарти, які ми маємо впровадити протягом терміну мого мандату. Я подякував ЄАОД за допомогу в покращенні стандартів і також за розповсюдження цієї інформації регулярним та надійним шляхом. Ця достовірність дозволить вам зробити правильний вибір щодо місця для купання цього літа».

Ханс Брюнінкс, виконавчий директор ЄАОД, проголосив: «Наш звіт підтверджує, що зусилля країн-членів Євросоюзу за останні 40 років, в напрямку очищення стічних вод, призвели до позитивних результатів. Наразі більшість європейців насолоджуються місцями для купання з відмінною якістю води. Проте, це тільки один із багатьох складників, таких як боротьба із забрудненням пластиком та захист морської флори та фауни, над якими необхідно працювати для того, щоб досягнути більш здорового стану морів, озер та рік».

Вимоги стосовно води, придатної для купання, викладені у Директиві Євросоюзу щодо якості води для купання. Реалізація правил цієї директиви протягом останніх  40 років допомогла істотно покращити в Європі  якість води у місцях для купання. Ефективний моніторинг та менеджмент, введений під егідою директиви спільно з інвестиціями у сфері міських очисних споруд, призвели до істотного скорочення скидів міських неочищених або недостатньо очищених стічних вод та промислових стічних вод до водних об’єктів. Відповідно до правил міська влада збирає зразки води в офіційно визначених місць для купання протягом сезону купання. Зразки води аналізуються на два типи бактерій, що визначає забруднення від каналізації або тваринництва. Додатком до звіту поточного року ЄАОД опубліковано оновлену інтерактивну мапу, на якій  наведено показники кожного місця для купання. Оновлені звіти країн також доступні. 

 

 

Інші важливі висновки

-  У 4-х країнах більше 95% місць для купання визначено як такі, що мають відмінну якість води: Кіпр (99,1% від усіх місць), Мальта  (98,9% від усіх місць), Австрія (97,3% від усіх місць) та Греція (97% від усіх місць).

-  Вода в усіх місцях для купання на Кіпрі, у Греції, Латвії, Люксембурзі, Мальті, Румунії та Словенії, де проводився моніторинг 2018 року, була  достатньо високої якості.

-  Три країни із найбільшою кількістю місць для купання з найгіршою якістю води («назадовільна»)  – Італія (89 місць для купання або 1,6%), Франція (54 місця для купання або 1,6%) та Іспанія (50 місць для купання або 2,2%). У порівнянні з 2017 роком кількість місць для купання з «незадовільною» якістю води у Франції зменшилась  (від 80 одиниць 2017 року до 54 одиниць 2018 року), у той час спостерігалось збільшення кількості місць для купання з«незадовільною»  якістю води в Італії (від 79 до 89) та Іспанії (від 38 до 50).

 

Довідка

Забруднення води фекальними бактеріями продовжує створювати ризики для здоров’я людей, особливо, якщо воно знайдено у місцях для купання. Плавання у забруднених пляжах або озерах може призвести до хвороб. Основні джерела забруднення -  це каналізаційні стічні води та дренажні води від ферм та сільськогосподарських угідь. Зазначене забруднення збільшується під час довготривалих дощів та повені, що призводить до переповнення каналізації та потрапляння забрудненої дренажної води до рік  та морів.

Всі країни-члени Євросоюзу, а також Албанія та Швейцарія, контролюють їх місця для купання на відповідність нормам Директиви Євросоюзу щодо місць для купання (далі – Директива).  Оцінка якості води у  місцях для купання від егідою Директиви здійснюється шляхом оцінки 2-х мікробіологічних параметрів: кишкових ентерококів та кишкової палички. Якість води для купання класифікується  залежно від рівня забруднення води фекальними бактеріями, а саме «відмінна», «добра», «задовільна» або «незадовільна». У місцях, де воду класифіковано як «незадовільна», країна- член Євросоюзу повинна запровадити заходи такі як заборона купання або повідомлення про це шляхом інформування суспільства та проведення відповідних заходів стосовно виправлення ситуації.

Переклад з англійскої - головний спеціаліст відділу регуляторної та дозвільної діяльності управління  - Євгенія Жарікова

Джерело https://www.eea.europa.eu/highlights/large-number-of-europes-bathing

Всі новини →