Department of ecology and natural resources. Mykolaiv region, Ukraine » News
Homepage News Message About Department

News

Освоєння коштів місцевих фонди охорони навколишнього природного середовища

03/07/2019

З метою фінансування заходів з охорони навколишнього природного середовища, відповідно до статті 47 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища",  утворюються місцеві фонди охорони навколишнього природного середовища.

Місцеві фонди охорони навколишнього природного середовища утворюються у складі відповідного місцевого бюджету за місцем заподіяння екологічної шкоди за рахунок: а) частини екологічного податку згідно із законом; б) частини грошових стягнень за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону довкілля в результаті господарської та іншої діяльності; в) цільових та інших добровільних внесків підприємств, установ, організацій та громадян.

Основним джерелом грошових надходжень цих фондів є кошти екологічного податку, який платять підприємства, що забруднюють довкілля — здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, скидають забруднюючі речовини у водні об’єкти, розміщують відходи тощо.

Розподіл коштів екологічного податку, що надходять до місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища, здійснюється відповідними місцевими радами.

Кошти фондів охорони навколишнього природного середовища всіх рівнів можуть використовуватись тільки для цільового фінансування природоохоронних та ресурсозберігаючих заходів, у тому числі наукових досліджень з цих питань, ведення державного кадастру територій та об'єктів природно-заповідного фонду, а також заходів для зниження впливу забруднення довкілля на здоров'я людей. Перелік видів діяльності, що належать до природоохоронних заходів, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 17.09.96 р. №1147.

За результатами аналізу стану надходження коштів до місцевих фондів та використання цих коштів на природоохоронні заходи, можна зробити висновок про дуже низький відсоток використання коштів. У 2018 році на впровадження природоохоронних заходів направлено лише 8% коштів. За станом на 01.01.2019 року на рахунках фондів накопичено 52,446 млн. грн.

Протягом 2018 року кошти освоювали лише 8 з 28 об’єднаних територіальних громад, та 10 з 19 районних рад.

Ефективне освоєння цих коштів дозволить покращити екологічне становище області, стан водних ресурсів та атмосферного повітря, вирішити місцеві проблеми збору та утилізації сміття, сприяти розвитку природно-заповідного фонду та рекреаційного потенціалу області.

За консультаціями щодо освоєння коштів місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища можна за тел. 46 04 27 Павлова Ганна Миколаївна.

Всі новини →