Department of ecology and natural resources. Mykolaiv region, Ukraine » News
Homepage News Message About Department

News

Міжнародний день біорізноманіття

22/05/2019

 22 травня щорічно відзначається Міжнародний день біорізноманіття. У 1992 році в Найробі 22-го травня було проведено конференцію з прийняття узгодженого тексту Конвенції про охорону біологічного різноманіття. Метою цього свята є підвищення поінформованості людей планети стосовно питань збереження біорізноманіття, що нині скорочується у всьому світі.

Україну збіднення біорізноманіття також не оминуло. Види тварин та рослин, ще 100 років тому притаманні багатьом місцевостям нині занесені до Червоної книги України, і зустрічаються все рідше. Кожне перевидання Червоної книги України налічує все більше рідкісних та зникаючих видів флори і фауни. У видання «Червоної книги України» від 2009 року внесено 542 видів тварин та 826 видів рослин і грибів, що відповідно на 160 та 285 видів більше, ніж було внесено до видання «Червоної книги України» 1994-го року.

Все це – наслідки активної господарської діяльності людини, що комплексно призвели до скорочення частки природних угідь, зміни гідрологічного режиму річок та озер, осушення боліт, збіднення ґрунтів, забруднення атмосферного повітря, забруднення поверхневих вод.

Степова зона України зазнала найбільш значущих змін через перетворення на майже суцільний агроландшафт.  Степ, із властивими йому природними процесами, було фактично знищено і перетворено на   сільськогосподарські угіддя, що суттєво знизило біорізноманіття регіону.    

Основними центрами збереження біологічного різноманіття на території області нині є території та об’єкти природно-заповідного фонду. Це два національні природні парки - «Білобережжя Святослава» та «Бузький Гард», регіональні ландшафтні парки – «Тилігульський»,  «Приінгульський» та «Висунсько-Інгулецький», єдиний на правобережній Україні степовий заповідник «Єланецький степ».  Однак відсоток заповідності області залишається одним із найнижчих в Україні, і для забезпечення збереження біорізноманіття, рідкісних та зникаючих видів флори та фауни та місць їх існування, його необхідно підвищувати шляхом створення нових територій та об’єктів природно-заповідного фонду.   

В області ведуться роботи щодо  створення нових територій та об’єктів природно-заповідного фонду, однак із 2013 року жодного об’єкту не було створено, в основну через проблеми із погодженням. Також здійснюються заходи по  збереженню рідкісних та зникаючих видів, занесених до Червоної книги України та інших охоронних списків, в тому числі міжнародних. У 2019 році заплановано здійснити інвентаризації видів флори та фауни, занесених до Червоної книги України. 

Всі новини →