Department of ecology and natural resources. Mykolaiv region, Ukraine » News
Homepage News Message About Department

News

18/04/2019

 Реалізація законодавства Євросоюзу у сфері якості атмосферного повітря для захисту здоров’я людей та довкілля від забруднення може бути залежною від країн та міст. Європейська агенція охорони довкілля (далі - ЄАОД) працювала спільно з європейськими містами з метою реалізації політичних завдань. Новий звіт ЄАОД, опублікований 18.03.2019, об’єднує ключові висновки стосовно прогресу міст за останні 5 років та освітлює існуючі завдання щодо покращення якості атмосферного повітря на місцевому рівні.

Міста Європи, населення яких постійно зростає, потребують послідовних та ефективних заходів з покращення якості повітря для успішної реалізації законодавства Євросоюзу у сфері якості атмосферного повітря та скорочення забруднення повітря. Звіт ЄАОД «Якість атмосферного повітря міст Європи - переоцінка завдань реалізації у містах» аналізує реалізацію законодавства Євросоюзу у сфері якості атмосферного повітря  у розрізі міст та ідентифікує деякі причини, через які існують  проблеми якості повітря у містах Європи.

ЄАОД  розроблено новий звіт спільно  з 10 із 12 міст, які були включені  до Пілотного проекту з реалізації політики у сфері охорони повітря 2013: Антверпен (Бельгія), Берлін (Германія), Дублін (Ірландія), Мадрид (Іспанія), Мальме (Швеція), Мілан (Італія), Париж (Франція), Пловдив (Болгарія), Прага (Чехія) та Відень (Австрія).

Через 5 років від початкової оцінки у містах, що включені до проекту,  вдосконалено систему управління якістю повітря, а саме використання засобів та методів для кількісної оцінки ефекту від запропонованих та реалізованих заходів. До того ж, також існує тлумачення джерел місцевого забруднення атмосферного повітря.

Проте міста звітують про значну кількість важливих завдань, які включають обговорення та взаємодію з мешканцями міст з питань якості повітря та обґрунтування нових заходів з покращення якості повітря, включаючи супутні вигоди для здоров’я, скорочення шумового забруднення та пом’якшення наслідків зміни клімату та адаптації. Звіт також демонструє, що досягнення політичної узгодженості на адміністративному та виконавчому рівнях є проблемою, оскільки необхідні зусилля для забезпечення політичної та суспільної підтримки для покращення якості повітря до норм, вищих від мінімальних стандартів Євросоюзу.

У десяти містах, які приймають участь у проекті, розширення системи централізованого теплопостачання, рекламування велоспорту, зниження дозволених лімітів швидкості та введення сплати за в’їзд до перевантажених районів були найбільш розповсюдженими заходами для покращення якості повітря на місцевому рівні. Інші загальні ініціативи включали перенесення промислових об’єктів, модернізацію побутових печей та бойлерів, використання екологічних видів палива для опалення, перехід на екологічні автобуси або трамваї та створення транспортних зон з низькими рівнями викидів.

Звіт ЄАОД 2018 року «Якість атмосферного повітря в Європі» показав, що у той час, коли сувора політика та місцеві заходи допомогли у скороченні рівнів забруднення у містах Європи за останні десятиріччя, європейці, які проживають на території міст, продовжують страждати від рівнів забруднення, які перевищують рекомендовані Всесвітньою організацією здоров’я для захисту здоров’я. Відповідно до даних ЄАОД забруднене повітря призводить до 400,000 передчасних смертей на території міст Євросоюзу щороку.

Всі новини →