Department of ecology and natural resources. Mykolaiv region, Ukraine » News
Homepage News Message About Department

News

Остап Семерак: «Обласні державні адміністрації отримали можливість без втручання Мінприроди вирішувати проблеми із застарілими пестицидами та закинутими хімсховищами»

11/03/2019

Кабінет Міністрів України оприлюднив постанову №1212 про контроль за транскордонними перевезеннями небезпечних відходів та їх утилізацією, дозволивши вивозити пестициди за кордон для екологічно безпечної утилізації чи здійснювати таку утилізацію в Україні за наявності необхідних потужностей.

За словами Міністра екології та природних ресурсів України Остапа Семерака, Уряд не лише підтримав Мінприроди, але й допоміг привести нормативно-правові акти, що регулюють цю сферу, у відповідність до міжнародних вимог, зокрема Базельської конвенції.

«Це важливе і довгоочікуване рішення Уряду. Ми нарешті зможемо очистити країну від цієї отрути. На жаль, поки що у нас немає необхідних потужностей для утилізації пестицидів та агрохімікатів, але навряд чи  люди, які п’ють воду з криниць або вирощують їжу неподалік закинутих хімічних сховищ, готові далі очікувати на появу виключно національного утилізатора. Для них головне – прибрати отруту. Тип паче, що ми не один рік жили в цьому очікуванні», - пояснив Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

При цьому він зазначив, що відтепер обласні державні адміністрації мають можливість без втручання Мінприроди вирішувати проблеми із застарілими пестицидами та агрохіміками,  а також визначати, де  найбільш вигідно здійснювати утилізацію цих речовин.

«Обрання підрядників із ліцензіями на збір, зберігання та перевезення пестицидів, фінансування цих заходів -  відтепер це прерогатива ОДА. Прошу активізуватися керівників областей, де є невирішені питання щодо утилізації застарілих та непридатних пестицидів і до кінця весни провести необхідні тендерні закупівлі, щоб отримати можливість оперативно  вивезти ці речовини на утилізацію. Саме від вас залежить, наскільки швидко будуть видалені отрутохімікати з ваших територій», - сказав Остап Семерак.

Нагадаємо,  в Україні ще з часів колишнього СРСР за різними даними  накопичилося  від 8 до 10 тис. тон непридатних для використання та заборонених до застосування пестицидів. В Україні було лише одне підприємство, яке б могло здійснювати утилізацію таких відходів, проте його зупинка  автоматично завела країну в колапс. Через законодавчі колізії до цього часу була заблокована можливість утилізувати пестициди за кордоном.

 

Всі новини →