Department of ecology and natural resources. Mykolaiv region, Ukraine » News
Homepage News Message About Department

News

Шведська компанія «ІКЕА» запроваджує новий спосіб зменшення забруднення повітря в приміщеннях за допомогою шторки

27/02/2019

Уже найближчим часом стане можливим скорочення загальних забруднювачів повітря в приміщеннях, використовуючи лише завісу. Обробка поверхні завіси від IKEA на мінеральній основі дасть змогу зруйнувати забруднювачі повітря при контакті зі світлом.

- Забруднення повітря є глобальною проблемою та особливо проблематичною в мегаполісах. За даними ВОЗ, близько 90% людей по всьому світі дихають забрудненим повітрям, що, за оцінками, призводить до 8 мільйонів смертей на рік. IKEA взяла на себе зобов'язання сприяти світу чистого повітря, активно знижуючи забруднювачі повітря, а також даючи можливість людям очищати повітря в своїх будинках. Завіса для очищення повітря GUNRID - це новий крок у дорозі.

"Крім того, що завіса дозволить людям дихати кращим повітрям вдома, ми сподіваємося, що GUNRID підвищить обізнаність людей щодо забруднення повітря в приміщенні, надихаючи поведінкові зміни, які сприяють створенню чистого повітря", - говорить Лена Припп-Ковач, керівник відділу стійкого розвитку компанії Inter IKEA. "GUNRID є першим продуктом, що використовує цю технологію, але розробка дасть нам можливості для майбутніх застосувань на інших текстильних виробах".

Завіса використовує унікальну технологію, розроблену IKEA за останні роки разом з університетами Європи та Азії, а також постачальниками та новаторами IKEA. Те, як вона працює, схожа на фотосинтез, що зустрічається в природі. Процес активується як зовнішнім, так і внутрішнім світлом.

«Для мене важливо працювати над продуктами, які вирішують актуальні проблеми і мають відношення до людей. Текстиль використовується в домашніх умовах і дозволяє завісу очищати повітря, ми створюємо доступний та економний розчин для очищення повітря, що також робить будинок більш красивим, - говорить Маурісіо Аффонсо, розробник продукту в IKEA Range & Supply.

Протягом багатьох років IKEA скорочує забруднення повітря від власних операцій шляхом поступового вилучення небезпечних хімічних речовин і скорочення викидів в атмосферу. Минулого року IKEA запустила Better Air Now! Ініціатива, спрямована на перетворення рисової соломи - рисового залишку, який традиційно спалюється, і в значній мірі сприяє забрудненню повітря.

«Ми знаємо, що не існує єдиного рішення для вирішення проблеми забруднення повітря. Ми працюємо в довгостроковій перспективі для позитивних змін, щоб дати можливість людям жити здоровішим і більш стійким життям », - говорить Лена Прип-Ковач.

Завіса очищення повітря GUNRID буде доступна в магазинах IKEA наступного року.

 

Всі новини →