Department of ecology and natural resources. Mykolaiv region, Ukraine » News
Homepage News Message About Department

News

Вплив авіації на довкілля та клімат продовжує зростати

06/02/2019

Вдосконалені технології, більш ефективні операції, кращі аеропорти та ринково орієнтовані заходи - недостатні для пом’якшення зростаючого впливу сектору авіації на довкілля, клімат та здоров’я людей. Це основний висновок нового звіту, опублікованого спільно Європейською агенцією безпеки авіаруху (далі – ЄАБА), Європейською агенцією охорони довкілля (далі  - ЄАОД) та  організацією ЄВРОКОНТРОЛЬ.
«Європейський авіаційний екологічний звіт 2019», опублікований спільно ЄАБА, ЄАОД та організацією ЄВРОКОНТРОЛЬ, надає сучасну оцінку стану сектору авіації в Європі.
Звіт вказує на те, що поки авіація створювала економічні вигоди, стимулювала інновації та покращувала зв’язок по всій Європі, зростання сектору призвело також до негативного впливу на зміну клімату, шум та якість повітря.
Хенс Брюнінкс, виконавчий директор ЄАОД, поінформував: «звіт підтверджує, що існуючі тенденції та прогнози у секторі авіації не сумісні із захистом довкілля, клімату та здоров’я людей. Європа повинна надати приклад більш екологічного авіаційного сектору як всередині, так і за її межами. Сувора політика та чітка реалізація можуть зменшити зростаючий вплив авіації в майбутньому, як і сприятливі інновації та необхідні фундаментальні зміни у поведінці споживачів».

Важливі висновки звіту:
-    Кількість польотів (інформація Євросоюзу та Європейської асоціації вільної торгівлі) збільшилася на 8% з 2014 до 2017 року та очікується до зростання до 42% від 2017 до 2040 року за найбільш очікуваним прогнозом.
-    Технологічні винаходи, оновлення флоту та збільшення операційної ефективності може частково бути противагою зростаючому за останній час впливу, проте ще існує збільшення з 2014 року у цілому шуму та викидів.
-    2016 року внутрішні та міжнародні рейси разом склали 3,6% від валового викиду парникового газу Євросоюзу та 13,4% - валових викидів транспорту.
-    Екологічна ефективність авіації продовжує покращуватися та до  2040 року очікується, що майбутні технології призведуть до зменшення середніх показників кількості спаленого палива на одного пасажира (12%)  та енергії шуму на одиницю польоту (24%). 
-    До 2040 року очікується збільшення викидів СО2  та оксидів азоту від авіації на 21% та 16%  відповідно.

ЄАОД попередньо проаналізувало вплив авіації на довкілля та клімат у своєму звіті 2017 року «Авіація та судноплавство – вплив на довкілля Європи».

Всі новини →