Department of ecology and natural resources. Mykolaiv region, Ukraine » News
Homepage News Message About Department

News

Семінар-тренінг з оцінки впливу на довкілля

02/10/2018

25 – 26 вересня 2018 року у Орхуському інформаційно-просвітницькому центрі Мінприроди в рамках пілотного проекту APENA пройшов семінар-тренінг з оцінки впливу на довкілля за участі представників управління екології та природних ресурсів Миколаївської облдержадміністрації.

Основним завданням тренінгу було обговорення проблемних питань, які стоять перед уповноваженими органами  у процесі здійснення процедури оцінки впливу на довкілля (ОВД), а саме: правова база ОВД в Україні, види діяльності, що відлягають ОВД, реєстр з ОВД, визначення обсягу досліджень та рівня деталізації інформації у звіті з ОВД, повідомлення про плановану діяльність, доступ до інформації та участь громадськості в процедурі ОВД, висновок з ОВД та після проектний моніторинг.

Нагадаємо, що 18 грудня 2017 року набрав чинності Закон України «Про оцінку впливу на довкілля», який запровадив в Україні європейську модель екологічної оцінки. Він також дозволяє громадськості на  ранніх стадіях брати участь в обговоренні планованої діяльності шляхом формування переліку питань, які будуть досліджуватися під час ОВД, впливати на вибір альтернативного місця здійснення планованої діяльності, а також на впровадження заходів, які зменшуватимуть вплив такої діяльності  на довкілля.

Згідно із Законом подача документів для отримання висновку з оцінки впливу на довкілля здійснюється безпосередньо шляхом внесення їх до відкритого Єдиного реєстру з оцінки впливу на довкілля. Цей сервіс працює в Україні із 18 грудня 2017 року та дозволяє усім заінтересованим сторонам  ознайомитись із відкритими процедурами з оцінки впливу на довкілля і швидко знаходити дані, за якими об’єктами чи видам діяльності здійснюється ОВД у різних регіонах України. Станом на 01.10.2018 року в Миколаївській області зареєстровано 25 повідомлень про плановану діяльність, видано 12 висновків з ОВД. 

Ознайомитися із Єдиним реєстром можна за посиланням - http://eia.menr.gov.ua

 

Всі новини →