Department of ecology and natural resources. Mykolaiv region, Ukraine » News
Homepage News Message About Department

News

Заходи зі збереження місць гніздування птахів

22/05/2018

На території регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса», а саме озері Лопушне, цього року створюються умови для гніздування рідкісних та зникаючих видів птахів – формується штучний острів який є заходом Комплексної програми охорони довкілля Миколаївської області на 2018-2020 роки».

Внаслідок погіршення умов гніздування птахів створення штучних гніздівель є необхідним для підтримання популяцій окремих видів орнітофауни. Така практика вдало реалізована в національних природних парках Джарилгацький, Азово-Сиваський, «Меотида», Чорноморському біосферному заповіднику та ін.

На кінбурнському штучному острові вже загніздилися чоботар, коловодник звичайний, незабаром – кулик-довгоніг, крячок річковий, крижень. Зазначимо, що усі ці види перебувають під охороною міжнародних угод та конвенцій. У таких видів, як чоботар, кулик-довгоніг, які також занесені до Червоної книги України, у кладці 4 яйця, у крижня – 7-13 яєць, крячка річкового - 2-3 яйця.

Штучний острів дасть можливість на життя тисячам пташенятам.

Діяльність зі збереження рідкісних та зникаючих видів птахів шляхом створення сприятливих умов для їх гніздування йде в контексті виконання положень Боннської, Бернської конвенцій, Угоди про збереження афро-євразійських мігруючих водно-болотних птахів, Директиви ЄС про захист диких птахів, що свідчить про актуальність цього заходу.

 

Всі новини →