Department of ecology and natural resources. Mykolaiv region, Ukraine » News
Homepage News Message About Department

News

Міжвідомча комісія встановила режими роботи водосховищ і водогосподарських систем басейну річки Південний Буг на період пропуску весняного водопілля та на весняно-літній період 2018 року

19/03/2018

16 березня у Первомайській райдержадміністрації відбулося засідання Міжвідомчої комісії з узгодження режимів роботи водосховищ, водогосподарських систем басейну річки Південний Буг на період пропуску весняного водопілля та на весняно-літній період 2018 року, у якому взяли участь представники обласних управлінь водних ресурсів, департаментів екології та природних ресурсів, головних управлінь Державної служби з надзвичайних ситуацій, управлінь охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства, енергетичних компаній, а також фахівці підприємств і організацій, що експлуатують основні водосховища, які беруть участь у регулюванні стоку річки.

         Під час відкриття засідання начальник Південно-Бузького БУВР Письменний Сергій Миколайович подякував ТОВ «Гідроенергоінвест», ТОВ «Енергія Карпат», Ладижинську ТЕС, Каскад ГЕС-ГАЕС ВП «ЮУ АЕС» за плідну співпрацю під час маловоддя в басейні Південного Бугу у 2017 році. Завдяки злагодженій роботі учасників Міжвідомчої комісії забезпечено стабільне водопостачання населення та інших водокористувачів басейну Південного Бугу.  

На засіданні Міжвідомчої комісії представлено аналіз літньо-осінньої межені у 2017 році в басейні Південного Бугу. Зазначалося, що найтриваліше по Україні маловоддя було на Південному Бузі з липня по жовтень 2017 року. При середньобагаторічній нормі 2 млрд. 800 млн.м3/рік у 2017 році сформований річний стік лише 1 млрд. м3/рік, що складає 98 % забезпеченості. В останнє така низька водність спостерігалася у 1921 році.

       Незважаючи на маловоддя в басейні Південного Бугу раціональне планування режимів роботи водосховищ та їх дотримання дозволило забезпечити потреби усіх споживачів і користувачів водних ресурсів.   

        За інформацією Укргідрометцентру весняне водопілля у поточному році слід очікувати нижче норми. Очікувальні максимальні рівні води річки Південний Буг та її основних приток (Синюха, Інгул) нижчі небезпечних відміток початку затоплення.

         Проектом рішення Міжвідомчої комісії встановлено режими роботи для 21 водосховища в руслі Південного Бугу на період повені та літньої межені 2018 року.  

        Ухвалений на нараді проект режимів роботи основних водосховищ і водогосподарських систем басейну річки Південний Буг направлено на затвердження до Державного агентства водних ресурсів України.

Всі новини →